Külföld

Terrortámadástól tart Svédország, megemelték a készültséget

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 18. 7:38

A skandináv államot fegyveres csoportok fenyegették meg. 

Svédország a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget, miután a Korán nyilvános megszentségtelenítése miatt tüntetések kezdődtek a muzulmán országokban – írta az AP. A skandináv államot fegyveres csoportok is megfenyegették. 

A Svéd Biztonsági Szolgálat 2016 óta először emelte a terrorfenyegetettségi szintet négyesre az ötfokozatú skálán. 

Ulf Kristersson miniszterelnök azt mondta, hogy már korábban is célponttá váltak a svéd érdekeltségek külföldön, így például a bagdadi nagykövetséget is támadás érte. „Több példa van olyan terrorista csoportokra is, amelyek világszerte arra buzdították szimpatizánsaikat, hogy álljanak bosszút a Svédországban történt Korán-égetésekért. Köztük van a libanoni Hezbollah, a szomáliai al-Shabab és az al-Kaida” – fogalmazott.

Svédországban nincsenek istenkáromlásról szóló törvények, így a hatóságok nem akadályozták meg a Korán-égetést a Parlament, az iraki nagykövetség és egy stockholmi mecset előtt sem. A miniszterelnök ugyanakkor többször is elítélte ezeket az akciókat. 

Nyitókép: Pakisztáni muzulmánok svéd zászlót égetnek a Korán-égetés elleni tiltakozáson Karacsiban július 7-én – Fotó: Sahzaib Akber/MTI/EPA

 

#Külföld#svédország#terrortámadás#Korán-égetés#terrorfenyegetés

Címlapról ajánljuk