Külföld

Franciák ezrei szabadulnak meg a kisállataiktól, miközben nyaralni mennek

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 17. 21:03

Leruccannak a partra vagy vidékre, az állataiktól meg megszabadulnak.

Tömegesen hagyják magukra kisállataikat a francia nyaralók, amikor vakációzni indulnak, írja az Insider.

A párizsi székhelyű Society for Protection of Animals állatvédő szervezet szombaton sürgős felhívást tett közzé. Mint írták, adományokra és örökbefogadókra van szükségük, mivel kimerült csapataik.

Csak ezen a nyáron több mint 12 ezer állatot mentettek meg. 

Franciaországban egyre több az elhagyott állat, és a menhelyeken országszerte súlyos helyhiány van, noha a gondozók a határaikat feszegetik annak érdekében, hogy minél több állatot megmentsenek.

Franciaországban évente mintegy 100 000 háziállatot hagynak el, ebből 60 000-et nyáron – mondta Clément Beaune közlekedési miniszter augusztus 7-én, amikor egy menhelyet látogatott meg.

„Ez azt jelzi, hogy még mindig sokan vannak, akik nyaralni mennek, és az út szélén vagy egy autópálya-pihenőhelyen hagynak egy állatot” – mondta Beaune. A BBC még 2020-ban számolt be a problémáról, akkor arról írt, hogy a francia tengerpartra vagy vidékre igyekvő gazdák néha csendben, dobozokban adják le állataikat a menhelyeken, vagy otthagyják őket valahol és állatvédő szervezeteket hívnak rájuk.

Az Insider megjegyzi, hogy az állatelhagyási hullám valószínűleg részben annak köszönhető, hogy a Covid-19-járvány idején a belügyminisztérium engedélyezte, hogy a karanténban lévők befogadjanak egy háziállatot és tehermentesítsék az akkoriban is túlzsúfolt menhelyeket – az örökbefogadások száma ekkor megnőtt, ám most úgy tűnik, az inflációtól és a rossz gazdasági körülményektől szenvedő háztartások tízezrei azóta már nem gondoskodnak a háziállataikról. 

Franciaországban illegális elhagyni egy állatot: az új törvények 2022 júliusában két év börtönről három évre emelték a büntetést, a maximális bírság pedig 32 740 dollár.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#franciaország#állatok#háziállatok#házikedvenc#elhagyott állatok#menhely#állatmenhely#nyaralás#vakáció

Címlapról ajánljuk