Külföld

Soha nem ültek ennyien börtönben Franciaországban, mint most

rtl.hurtl.hu

2023. július 31. 21:25

Több mint 74 ezer ember ül rács mögött Franciaországban, a börtönök kihasználtsága jelenleg 122,8 százalékos, a raboknak a padlón kell aludniuk. A franciaországi zavargások után csaknem 742 embert ítéltek el, és több mint 600-at börtönöztek be.

Újabb rekordot döntött a francia börtönök zsúfoltsága: a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint jelenleg több mint 74 ezer ember ül rács mögött Franciaországban, vagyis csaknem 2500-zal több a rab, mint tavaly ilyenkor – írja az Euronews.

Franciaországban december óta már a hatodik alkalommal dől meg a korábbi rekord a fogvatartottak számát tekintve. A kihasználtsági ráta jelenleg 122,8 százalékos, de azokban a börtönökben, ahol a tárgyalásra várókat és a rövid büntetésre ítélteket tartják fogva, már 146,3 százalékon áll. Ez a mértékű zsúfoltság a gyakorlatban azt jelenti, hogy

2478 elítéltnek kell a padlón, matracokon aludnia.

Ez a szám 2022. július elsején még 1872 volt, három évvel ezelőtt pedig csak 422-en. Mi áll a fogvatartottak számának brutális növekedése mögött? – tehetnénk fel a kérdést. Franciaország jó ideje élen jár a rabok számát tekintve, az Emberi Jogok Európai Bírósága 2020-ban el is marasztalta az országot az intézmények zsúfoltsága miatt. (Az ország népességének arányában azonban messze Magyarország áll az élen a bebörtönzöttek számát illetően, míg Franciaországban 1,1 bebörtönzött jut egymillió lakosra, Magyarországon 2.)

De az is közre játszhat, hogy Franciaországban több napig tartó zavargások törtek ki június végén, miután a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben egy rendőr agyonlőtt egy Nahel M. nevű 17 éves helyi fiút, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor. Az adatok szerint a zavargások után

742 embert ítéltek el, és több mint 600-at börtönöztek be.

Párizsban több mint negyvenezer rendőrt vezényeltek az utcákra, a zavargók több helyen boltokat fosztogattak, épületeket és autókat gyújtottak fel, valamint összecsapások voltak a rendőrök és a zavargók között. A franciaországi zavargásokról korábban az RTL Híradója is készített riportot:

Nyitókép: Rendőrök járőröznek Párizs központjában 2023. július 1-jén. MTI / AP / Christophe Ena

#Külföld#franciaország#börtön#zsúfoltság#fogvatartott

Címlapról ajánljuk