Külföld

A norvég csúcsdöntő tagadja, hogy hagyta meghalni a pakisztáni teherhordót, aki a K2-n zuhant a mélybe

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 11. 11:43

A norvég Kristin Harila tagadja a vádakat, amelyek szerint hagyta meghalni a K2-csúcson Mohammad Hassan-t. A pakisztáni teherhordó 8200 méteres magasságban zuhant a mélybe, de állítólag senki sem segített rajta. 

A norvég rekorder hegymászó, Kristin Harila tagadja a vádakat, amelyek szerint sorsára hagyott egy pakisztáni teherhordót a K2-csúcs megmászása közben, aki később meghalt – írja a Guardian.

Mint arról beszámoltunk, július 27-én mintegy 200 hegymászó indult el megmászni a világ második legmagasabb hegycsúcsát, a 8611 méter magas K2-t. Aznap a norvég Kristin Harila világrekordot állított fel: szűk három hónap alatt a világ összes nyolcezer méter feletti hegycsúcsát megmászta. Az elképesztő teljesítményt azonban tragédia árnyékolta be

egy pakisztáni teherhordó, Mohammad Hassan a mélybe zuhant, később pedig meghalt. 

A kötélen lógó férfi mellett legalább ötvenen mentek el, Kristin Harila csapata a vádak szerint meg sem próbált segíteni a bajba jutott hegymászón. Wilhelm Steindl hegymászó szerint szégyen, ami a K2-n történt.

Harila csütörtökön azt nyilatkozta, hogy másfél órán keresztül próbálták megmenteni a férfit, és operatőrük még egy órán keresztül mellette maradt és állítja, egy percre sem hagyták egyedül. A norvég hegymászó hozzátette, Hassan nem viselt kesztyűt, és a hegy legveszélyesebb részén zuhant a mélybe. „A körülményeket figyelembe véve nehéz elképzelni, hogyan lehetett volna megmenteni” – mondta.

Nyitókép: Navesh Chitrakar / Reuters

#Külföld#norvég#hegymászó#K2#halálos baleset

Címlapról ajánljuk