Külföld

Neonáci kapcsolatai lehetnek a tanácsadónak, akinek köze lehet az ukrán gyerekek deportálásához

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 10. 18:55

Petrov mindent tagad, azt mondja, soha nem volt kapcsolata neonáci szervezetekkel.

Neonáci kapcsolatai vannak a gyerekdeportálással is összefüggésbe hozható Kreml-tanácsadónak, Alekszej Petrovnak – derítette ki a Reuters.

Petrov 27 éves és jelenleg tanácsadóként dolgozik Maria Lvova-Belova orosz gyerekjogi ombudsman mellett. Az EU gyerekek deportálásának gyanúja miatt szankciókat vetett ki rá. 

Az Alekszej Petrov által 2011 és 2014 között online közzétett anyagok egészen idén július végéig fennmaradtak a közösségi médiában, de amikor a Reuters rákérdezett a tartalomra, a férfi törölte néhány videóját, leiratkozott két szélsőjobboldali online csoportról, az egyik fiókját pedig privátra állította. 

A Reuters azt is megállapította, hogy Petrov 16 és 19 éves kora között legalább három olyan bejegyzést tett a közösségi médiában, amelyek egy Oroszországból származó, a fehér faji felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali szervezet videóit, képeit vagy üzeneteit hirdette, továbbá a neonácizmushoz kapcsolódó képeket és jelszavakat osztott meg. 

Petrov a Reuters kérdéseire válaszolva azt mondta, hogy soha nem volt semmilyen kapcsolata neonáci szervezetekkel, és nem emlékszik arra, hogy évekkel ezelőtt mit posztolt újra az interneten. Az orosz elnöki gyermekjogi biztos hivatala és a Kreml nem válaszolt az ügynökség kérdéseire. 

Mint ismert, márciusban a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Lvova-Belova és Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen háborús bűncselekmény vádja miatt, mert szerintük több száz gyermeket erőszakkal deportáltak Ukrajnából Oroszországba. 

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#gyerekek#deportálás#ukrajna#ombudsman#tanácsadó#alekszej petrov

Címlapról ajánljuk