Külföld

Boris Johnsonnak a tarajosgőték miatt nem lehet úszómedencéje

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 20:46

Kitoltak a volt brit miniszterelnökkel a kétéltűek. 

Akadályokba ütközhet Boris Johnson terve, hogy újonnan vásárolt oxfordshire-i otthonában medencét építsen. Az akadály pedig nem más, mint a tarajosgőték jelenléte, írja a BBC.

Johnson májusban költözött a 3,8 millió fontot érő 17. századi házba. A kilenc hálószobás épülethez tartozik egy teniszpálya, három oldalról pedig árok határolja. 

A medencével szemben egy helyi tisztviselő emelt kifogást. Edward Church szerint a tervezett fejlesztés a tarajosgőtékre nézve a legnagyobb kockázatot jelentő vörös zónába esik.

Szerinte Johnson kérelmének alátámasztásához védett fajokra vonatkozó felmérésekre lehet szükség.

A tarajosgőte védett faj, és bűncselekménynek minősül, ha szándékosan megölik, megsebesítik vagy elfogják őket, illetve ha szaporodóhelyeiket vagy pihenőhelyeiket károsítják. A Natural England kormányzati ügynökség szerint a gőték populációja drámaian csökkent az elmúlt 60 évben.

A faj védelme érdekében a helyi önkormányzatoknak ellenőrizniük kell, hogy a fejlesztők megfelelő intézkedéseket hoztak-e a gőtékre gyakorolt negatív hatások enyhítésére.

Johnson egy 11x4 méteres szabadtéri úszómedencét akar építeni, de a tanács régészeti szolgálata szerint a terület jelentős régészeti értékkel bír, mivel a feltételezések szerint egy 12. századi ostromlott vár vizesárka található ott. 

A testület azt tanácsolta, hogy amennyiben az engedélyt megadják, az építkezés során régészeti megfigyelést kell végezni.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

#Külföld#tarajosgőte#boris johnson#úszómedence#kerti medence#medence#otthon#építés

Címlapról ajánljuk