Külföld

Máglyán égetik el a hangszereket Afganisztánban, mert a tálibok erkölcstelennek tartják a zenét

rtl.hurtl.hu

2023. július 31. 15:06

Máglyát raktak, majd gitárokat, dobokat és erősítőket égettek el a tálibok Afganisztánban, mert szerintük a zene erkölcsi romlást okoz. 

Máglyán égettek el több ezer dollár értékű hangszert Afganisztánban szombaton, mert a hatalmon lévő tálibok szerint a zene „erkölcsi romlást” okoz – írja a BBC.

Az Egyesült Államok 2021. augusztus 30-án kivonult Afganisztánból, a tálibok a hatalomátvétel óta számos korlátozást vezettek be, többek között a nyilvános zenélésre vonatkozóan. Ahmad Sarmast, az Afganisztáni Nemzeti Zenei Intézet alapítója „kulturális népirtáshoz és zenei vandalizmushoz” hasonlította, hogy elégették a hangszereket.

Az afgán Herat tartomány hatóságai szerint a zene a korrupció egyik formája.

A BBC emlékeztet: a tálibok uralma alatt már korábban is volt hasonló tiltás, a 90-es évek közepétől 2001-ig a társas összejöveteleken, a tévében és a rádióban sem lehetett semmilyen zenét játszani. A rákövetkező két évtizedben virágzott a zenei élet, de a tálibok visszatérése sok művészt arra késztetett, hogy elhagyja az országot, miközben az országban maradt zenészeket a beszámolók szerint rendszeresen bántalmazzák.

A múlt héten pedig Afganisztán összes fodrász- és szépségszalonját is bezárták, miután iszlámellenesnek ítélték őket.

Az amerikai erők kivonulása azonban katasztrofális helyzetet teremtett az országban: a lakosság éhezik és szenved, a nők helyzete pedig különösen tragikus. Az iszlám törvények miatt általános iskolán túl nem részesülhetnek oktatásban a lányok, közterületen csak férfival tartózkodhatnak, el kell takarniuk arcukat, és munkát sem vállalhatnak állami szervezeteknél. A konfliktus következtében több millió afgán kényszerült elhagyni otthonát.

Nyitókép: Pexels

#Külföld#afganisztán#tálibok#hangszerek#égetés

Címlapról ajánljuk