Külföld

Masszírozzák meg a férjüket, főzzenek és takarítsanak – ezt tanácsolják a terhes nőknek

rtl.hurtl.hu

2023. július 29. 16:54

És külön köszönjék meg a férjeiknek, ha beszálltak a gyerek körüli teendőkbe. Ez az üzenet még a vidéki Japánban is kiverte a biztosítékot.

Szórólapokon „világosította fel” a nőket egy japán város, de mostanra valószínűleg megbánták az ötletet az elöljárók. A Hirosima prefektúrában található Onomicsi város nyilvános felmérést végzett, aminek alapján aztán különféle javaslatokat terjesztett a helyi várandós nők elé, írja a CNN

A szórólapokon többek között ilyen jó tanácsok állnak:

  • „Különbségek vannak a férfiak és a nők érzései és gondolkodásmódja között. Ennek egyik oka a férfiak és nők agyának strukturális különbsége. Köztudott, hogy a férfiak elméletek alapján, míg a nők érzelmek alapján cselekszenek.”
  • „Fontos, hogy megértsük egymás különbségeit, és jól osszuk le a szerepeket. A férjek és az újdonsült apák szeretik, ha megköszönik nekik az olyan alapvető feladatok elvégzését, mint a mosogatás, a pelenkázás.”
  • „A feleségek irritálhatják férjüket, ha a baba gondozásával vannak elfoglalva, és nem végeznek házimunkát.”

A szórólap továbbá azt tanácsolta a nőknek, hogy „ne legyenek ok nélkül frusztráltak”, és hogy járjanak sűrűn a férjeik kedvében: 

például masszírozhatják őket, minden nap elkészíthetik az ebédjüket, intézhetik helyettük a gyermekek gondozását és a házimunkát, örömmel üdvözölhetik őket otthon, és mindig mosolyoghatnak rájuk.

A helyi média rögtön felkapta a szórólapot, a közösségi médiában pedig dühöt és hitetlenkedést váltott ki a különös kampány.

A város polgármestere, Hiratani Jukihiro kedden bocsánatkérést tett közzé a helyi önkormányzat honlapján, mondván, a szórólapok „nem voltak tekintettel a terhes nők, a szülő anyák és más, a gyermeknevelésben részt vevő személyek érzelmeire, és sok emberben kellemetlen érzéseket keltettek”.

Mint hozzátették, a kormány leállította a szórólapok terjesztését, mert azok „olyan kifejezéseket tartalmaznak, amelyek a nemi szerepek sztereotipizálását elősegítő attitűdöket és gyakorlatokat népszerűsítik”.

A nők a fejlett országok közül Japánban élveznek a legkevésbé a férfiakkal azonos jogokat. A nemek közötti egyenlőtlenségekre számos nemzetközi felmérés rámutatott. A Világgazdasági Fórum (WEF) januári jelentésében a nemek közötti szakadék szempontjából Japán a 146 vizsgált országból a 125. helyen végzett. Ez az az ország, ahol járvánnyá vált a nők zaklatása a tömegközlekedési eszközökön, és a molesztálásról készült videók jól jövedelmező üzletet jelentenek egy-egy nem túl hevesen üldözött bűnözői csoportnak.

Nyitókép: Pixabay

 

#Külföld#japán#szórólap#várandós#terhes#nők#tanács#női egyenjogúság#egyenlőtlenség#házimunka

Címlapról ajánljuk