Külföld

Meghalt a csecsemő, akit az anyja egyedül szült meg egy börtöncellában

rtl.hurtl.hu

2023. július 29. 16:04

A nő hiába kért segítséget, a börtönőrök magára hagyták.

Meghalt egy csecsemő, miután tinédzser anyja egyedül szülte meg egy börtöncellában, az Egyesült Királyságban – írja a Sky News

A halottkém vizsgálata szerint egy börtönőr zseblámpával sétált el Rianna Cleary cellája mellett, miközben a nő négykézláb vajúdott – de nem állt meg, és nem segített neki, pedig a kislány talán túlélte volna, ha a börtön és a kórház személyzete másképp cselekedett volna.

Richard Travers halottkém szerint a rendszerszintű mulasztások hozzájárultak ahhoz, hogy „az újraélesztés és a túlélés esélye” elvesszen.

Rianna Cleary 18 éves volt, amikor 2019. szeptember 27-én a kora reggeli órákban Aishát megszülte a HMP Bronzefield börtönben. Nem beszélt az egészségügyi személyzetnek az állapotáról, mert attól félt, hogy a szociális szolgálat elviszi tőle a gyermekét. De szeptember 26-án, amikor fájdalmat érzett, tudta, hogy baj van, mert csak egy hónappal későbbre volt kiírva.

Miután komoly fájdalmakkal ébredt, két pánikszerű hívást intézett a börtön személyzetéhez, hogy ápolót és mentőt kérjen, de azok nem érkeztek meg. Az éjszaka folyamán megszülte a csecsemőt, de rengeteg vért vesztett. Amikor felébredt, a fogaival rágta el a csecsemő köldökzsinórját. 

A vizsgálat során megállapították, hogy a csecsemő agyi sérüléseket szenvedett, és aznap reggel 9.03-kor elhunyt.

A halottkém nem tudta pontosan megállapítani, hogy Aisha halva született-e, vagy lélegzett, amikor megszületett.

Mark Johnson, a börtönőr, akihez befutott az első hívás, azt mondta, hogy a nő „sértegette” őt, és káromkodott, miközben ápolót kért. Az őr fegyelmi megfigyelés alatt áll, fogvatartottakkal jelenleg nem foglalkozhat. 

Travers halottkém szerint a börtön és a Surrey-i Szent Péter kórház nem tett eleget annak érdekében, hogy gyorsan kórházba szállítsák a nőt. 

Rianna Cleary ügyvédjén keresztül küldött nyilatkozatában azt írta:

Semmi sem változtathatja meg a rémálmot, amelyen keresztülmentem, vagy hozhatja vissza Aishát. Nagyon szomorú vagyok, mert tudom, hogy Aisha talán túlélte volna, ha segítenek nekem. Csak egy börtönőr kért tőlem közvetlenül bocsánatot, aki ráadásul nem is tett semmi rosszat. A bronzfieldi igazgatóhelyettes egy sort írt nekem, annyit, hogy »sajnálom, hogy egyedül szültél«.

Az Egyesült Királyság börtönügyi, feltételes szabadlábra és próbára bocsátásért felelős minisztere, Damian Hinds azt nyilatkozta, hogy Aisha halála megdöbbentő. Mély és őszinte részvétét fejezte ki az édesanyának és a családnak.

„Azóta jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre a várandós nők ellátása terén, többek között minden női börtönben speciális anya- és csecsemőgondozó személyzetet, extra jóléti ellenőrzéseket, valamint jobb egészségügyi és terhesgondozási támogatást biztosítunk” – tette hozzá.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#börtön#cella#szülés#elítélt#halottkém#halál#ítélet#surrey#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk