Külföld

Elítélték a 2016-os iszlamista brüsszeli terrortámadás hat elkövetőjét

rtl.hurtl.hu

2023. július 25. 21:51

Hat férfit találtak bűnösnek gyilkosságban és gyilkossági kísérletben, akár harminc év börtönt is kaphatnak.

Egy belga bíróság kedden hat férfit gyilkosságban és gyilkossági kísérletben, őket és további két férfit terroristacsoporthoz való tartozásban talált bűnösnek a 32 ember halálát és 340 ember sérülését okozó 2016-os brüsszeli iszlamista terrortámadások elkövetőinek perében.

Az elítéltek között van Salah Abdeslam is, a 2015-ös párizsi merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja, akinek franciaországi elítélése után Belgiumban is bíróság elé kellett állnia a Brüsszelben elkövetett támadások miatt.

A 132 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára, közölve, hogy Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben.

A brüsszeli per, amelyet a NATO egykori központjában folytattak le, tavaly szeptember 12-én kezdődött 10 személy ellen. Az ügyben eljáró bíróság elnöke az esküdtszéki ítélet felolvasásakor hangsúlyozta, hogy az elkövetők gyilkos szándékához nem fér kétség, céljuk az volt, hogy minél több embert megöljenek.

A támadások elkövetésének célja a belga lakosság megfélemlítése volt; a konkrét terrorista szándék megállapítható

– mondta. Az esküdtszék a tíz vádlott közül kettőt felmentett a vádpontok alól. Az esküdtek és a tárgyalásokat vezető három bíró szeptemberben újra összeül, hogy meghatározzák az elítéltekre kiszabandó büntetéseket. A vádlottakat harminc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

2016. március 22-én Brüsszelben, először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtott végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport. A támadásokban 32-en meghaltak, valamint 340-en megsebesültek, köztük két magyar.

Nyitókép: Salah Abdeslamnak, a 2015 novemberében Párizsban elkövetett terrorista merényletsorozat marokkói származású, francia állampolgárságú fővádlottjának és cinkosának, Sofiane Ayarinak az ügyvédjei (j-b): Sven Mary, Romain Delcoigne, Laura Severin és Isa Gultaslar egy brüsszeli bíróságon az ítélethirdetés előtt, 2018. április 23-án. A merényletsorozat főszervezőjének tartott Abdeslamot és cinkosát gyilkossági kísérlettel vádolják, mert rálőttek az őket elfogni próbáló rendőrökre Brüsszelben. Fotó: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

#Külföld#bíróság#ítélet#brüsszel#iszlamista#terrorizmus

Címlapról ajánljuk