Belföld

Szinte elviselhetetlen a hőség a Fővárosi Törvényszéken, kettőkor hazaengedték a bírósági dolgozókat

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. július 14. 13:48

Rövidített munkaidőt vezettek be a hőségriadó idejére a Fővárosi Törvényszéken, mert a bíróság régebbi, gyakran műemlékvédettség alatt álló épületeiben a legtöbb helyen nincs klimatizálás, a hőség pedig szinte elviselhetetlen – tudta meg az rtl.hu. A bíróság azt közölte, hogy a munkamenetet nem befolyásolhatja a könnyítés, így csak az mehetett haza korábban, akinek nincs tárgyalási kötelezettsége. Jól mutatja a kialakult állapotokat, hogy a dolgozók óránként tíz percet eltölthetnek egy hűvös helyiségben.

A hőségriadó idején csak 14 óráig tartott a munkaidő a Fővárosi Törvényszéken, a bírósághoz tartozó épületekben ugyanis a legtöbb helyen nincs klimatizálás, a meleg pedig szinte elviselhetetlenné vált – értesült az rtl.hu.

Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke a munkatársaknak írt levelében azt írta, hogy az engedmény csak azoknak jár, akiknek nincs tárgyalási kötelezettségük és nem klimatizált helyiségben végzik a munkájukat.

Hozzátette: 

A rövidített munkaidő a bírósági ügyviteli és ügyintézési feladatok ellátásában késedelmet, fennakadást nem okozhat. 

Minden szervezeti egységnél intézkedésre jogosult munkatársnak jelen kell lennie, továbbá vezetői szintű ügyeletet kell tartani”.

Az elnök levelében azt is a dolgozók figyelmébe ajánlotta, hogy a Fővárosi Törvényszék elnökségének előtere légkondicionált, így azt bármely munkatárs igénybe veheti „átmeneti felfrissülés érdekében”. 

A belső szokások szerint minden dolgozó óránként nagyjából 10 percet hűsölhet.

„Nemhogy dolgozni, gondolkodni is alig bírunk” – mondta az rtl.hu-nak az egyik munkavállaló. A nem megfelelő körülmények ráadásul az egész nyarat végigkísérik, nem csak azt a néhány napot, amíg lehetővé teszik a rövidített munkaidőt. „A bíróságnak jó vastag falai vannak, ezek megtartják a meleget akkor is, ha már hivatalosan véget ért a hőségriadó” – mondta a dolgozó. „Ha valaki hűsölni akar, az elmehet egy klímás helyre, de addig persze nem halad a munkával, ráadásul mire visszaér, már ismét szenved a hőségtől” – tette hozzá.

Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék szóvivője azt mondta, hogy 

a szervezethez tartozó épületek többsége műemlékvédettség alatt áll, így a klíma beszerelése csak a hatóságok jóváhagyásával lehetséges, ráadásul gyakran technikailag is nehéz a kivitelezés. 

Szerinte ez a probléma minden évben előkerül a bíróság költségvetésének készítésekor, és az anyagi lehetőségekhez mérten minden évben tesznek „egy apró lépést” a hőség ellen. Azt ugyanakkor nem lehet megmondani, hogy mikor lesz legalább az épületek nagy része megfelelően klimatizált.    

Szabó József Tamás szerint a rövidített munkaidő több száz dolgozót érint, pontos számot ugyanakkor nem lehet meghatározni, mert bizonyos munkakörökben bent kellett maradni, és olyanok is lehettek, akik nem éltek a lehetőséggel. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a munkavállalóknak utólag nem kell ledolgozniuk a rövidített munkaidő miatt kapott órákat.  

A bírósági alkalmazottak a meleg mellett az óriási terheléstől, valamint a munkaerőhiánytól is szenvednek: a Pesti Központi Kerületi Bíróságon például csaknem száz üres pozíció van, azaz majdnem minden nyolcadik álláshely betöltetlen.

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Belföld#bíróság#hőség#hőségriadó#meleg#klíma#fővárosi törvényszék#ma

Címlapról ajánljuk