Külföld

Texasban megugrott a csecsemőhalálozás, miután az állam elfogadta az abortusztilalmat

rtl.hurtl.hu

2023. július 20. 15:54

Sokaknak akkor is meg kell szülniük a gyermeküket, ha tudják, hogy a baba csak néhány óráig fog élni. 

Mintegy 2200 csecsemő halt meg Texasban 2022-ben – ez 227 halálozással, azaz 11,5 százalékkal több, mint az előző évben – derül ki a CNN által közérdekű adatigénylés útján megszerzett adatokból. 

A súlyos genetikai és születési rendellenességek okozta csecsemőhalálozás 21,6 százalékkal nőtt. Ez a kiugrás megfordította az egy évtizedes csökkenést. 2014 és 2021 között a csecsemőhalálozás csaknem 15 százalékkal csökkent.

2021-ben Texas betiltotta a terhesség hat hetén túli abortuszokat. Amikor a Legfelsőbb Bíróság a következő nyáron elvette a szövetségi abortuszjogot, az államban betiltottak minden abortuszt, kivéve azokat, amelyek az anya életének „védelmét szolgálják”.

A halálozások számának növekedése részben azzal magyarázható, hogy Texasban több baba születik. Egy nemrégiben készült jelentés szerint 2022 utolsó kilenc hónapjában az államban közel 10 000-rel több gyermek született, mint amennyire az abortusztilalom előtt számítottak – ez becslések szerint 3 százalékos növekedést jelent.

De több magas kockázatú terhességekkel foglalkozó szülész-nőgyógyász beszélt arról a CNN-nek, hogy Texas szigorú abortusztörvényei valószínűleg hozzájárultak a csecsemőhalálozások számának emelkedéséhez.

Közben tizenöt nő perelte be az államot, amiért a tilalom miatt nem jutottak hozzá a szükséges szülészeti ellátáshoz: a nők nagy része már a terhesség közben tudta, hogy a gyermeke beteg, vagy a születése után meg fog halni, de így is meg kellett szülniük a babát. 

Az államot képviselő ügyvédek szerdán azzal érveltek a bíróságon, hogy a felperesek orvosai a hibásak, mondván, félreértelmezték a törvényt, és nem nyújtottak megfelelő ellátást az ilyen magas kockázatú terhességeknél.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#texas#abortusz#csecsemőhalál#csecsemő#reprodukciós jogok

Címlapról ajánljuk