Külföld

Prigozsin: A Wagner-csoport nem megy vissza Ukrajnába, várja őket Afrika

rtl.hurtl.hu

2023. július 19. 20:51

Jevgenyij Prigozsin azt parancsolta a zsoldosainak, hogy készüljenek Afrikára.

Megjelent egy videó a Telegramon, amelyen állítólag Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér beszél harcosaihoz Fehéroroszországban és azt mondja, nem mennek vissza Ukrajnába harcolni. A felvétel jelentőségét az adja, hogy ez az első, ami készült róla, mióta fellázadt a múlt hónapban.

„Üdvözlet fiúk ... üdvözlet fehérorosz földön” – kezdi Prigozsin a felvételen, amit az esti órákban készítettek, így nehéz megmondani, tényleg ő látható-e rajta. A köszöntés után azt mondja a Guardian szerint, hogy a továbbiakban nem fognak részt venni az orosz-ukrán háborúban, majd azt parancsolja, hogy inkább „gyűjtsék az erejüket Afrikára”.

A zsoldosvezér azt is mondja a videón, hogy 

becsülettel harcoltunk. Nagyon sokat tettetek Oroszországért. Ami a fronton folyik, az olyasfajta szégyen, amibe nem kell belekeverednünk

– szúrt oda az orosz hadseregnek, igaz, azt is hozzátette, hogy eljöhet még a pillanat, amikor ismét harcba szállnak Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin a múlt héten azt állította, hogy Prigozsin elutasította azt az ajánlatot, hogy mondjon le a Wagner vezetői posztjáról, és engedje, hogy zsoldosai folytassák a harcot Ukrajnában. Ehelyett a Wagner – becslések szerint – 2 ezer katonája Fehéroroszországba menekült, ahol a fehérorosz területi erőket képzik ki a fővárostól, Minszktől délkeletre fekvő Aszipovicsiban lévő táborban.

Nyitókép: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Fotó: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata.

#Külföld#jevgenyij prigozsin#fehéroroszország#afrika#zsoldos#Videó#felvétel#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk