Külföld

Novák Katalin szerint Magyarországon megvalósult a nemek közti egyenlőség, mert nő lett a köztársasági elnök

rtl.hurtl.hu

2023. július 18. 16:05

Az EMMA nevű nőjogi egyesület meglepődött az államfő ruandai beszédén.

Meglepődött az EMMA nevű nőjogi egyesület, hogy az afrikai Ruandában megtartott Women Deliver 2023 konferencián Novák Katalin is beszédet mondott, írja a Qubit. Az EMMA szerint korántsem olyan rózsás a helyzet hazánkban, mint azt a köztársasági elnök a nemzetközi közösség előtt lefestette.

A HVG szerint Novák elég vékony mondanivalóval ment a konferenciára: arról beszélt, hogy Magyarországnak női köztársasági elnöke van, aki három gyereket szült, ez pedig szerintük „igazán kevésnek és közhelyszerűnek tűnt egy olyan sűrű mezőnyben, ahol a világ vezető nőjogi aktivistái gyűltek össze, hogy valós problémákra valós megoldásokat találjanak”.

Novák azt mondta beszédében: „az országomban megvalósul az egyenlőség, mert nálunk több nő szerez egyetemi diplomát, mint férfi, és általában is egyenlő hozzáférésük van a nőknek mindenhez. Egy nő még akár köztársasági elnök is lehet”.

Még azt is elmondta magáról: „nagyon büszke és boldog vagyok, hogy a férjemmel három nagyon bölcs döntést hoztunk, így három gyermek édesanyja vagyok”. Közben a gyerekvállalás némileg nehezebb a magyar társadalom sok tagjának: az egyedülállók örökbefogadási kérelméhez például külön minisztériumi engedély kell.

Ezenkívül Magyarországon a jelen állás szerint több mint 250 évet kell várni arra, hogy eltűnhessen a nemek közötti bérszakadék.

A Women Deliver a világ egyik legnagyobb nemek közötti egyenlőséggel, szexuális egészséggel és reprodukciós jogokkal foglalkozó konferenciája. A több mint hatezer résztvevős eseményt idén egy olyan helyzetben rendezik meg, amikor ezek a jogok egyszerre csorbulnak világszerte a járvány és a klímaválság hatására, és amikor mind inkább erősödnek a nők jogai ellen fellépő mozgalmak. Az EMMA kiutazását nem a magyar állam, hanem a nők gazdasági egyenlőségéért küzdő CARE szervezet támogatta.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

#Külföld#női jogok#egyenlőség#novák katalin#konferencia#ruanda#emma

Címlapról ajánljuk