Külföld

Vlagyimir Putyin fenyegetőnek tartja Ukrajna esetleges NATO-csatlakozását, pedig szerinte a nyugati fegyverek semmit sem érnek

rtl.hurtl.hu

2023. július 13. 21:44

Szerinte éppen a NATO-csatlakozás fenyegetése miatt indították el az ukrajnai „különleges műveletet”.

Ukrajna esetleges NATO-tagsága biztonsági fenyegetést hoz létre Oroszország számára, s az ukrajnai orosz „hadművelet” megindításának egyik indoka éppen Ukrajna NATO-csatlakozásának veszélye volt, írja az MTI.

Az orosz elnök azt mondta: „Ami Ukrajna NATO-tagságát illeti, többször elmondtuk, hogy ez egyértelműen fenyegetést jelent Oroszország biztonságára”. Az elnök Pavel Zarubinnak, a Rosszija 1 televízió riporterének adott interjút. Szerinte „lényegében a különleges katonai művelet egyik oka Ukrajna NATO-csatlakozásának veszélye volt”.

Szerinte Ukrajna esetleges NATO-tagsága nem növeli majd Ukrajna biztonságát, hanem jóval sebezhetőbbé teszi a világot, és további feszültséget fog okozni a nemzetközi porondon. Szerinte az Ukrajnának adott nyugati fegyverek „semmit nem változtatnak a harci helyzeten, csak kiélezik a szembenállást, mindenekelőtt az ukrán fél kárára”.

Mint mondta, az ukrán katonák félnek használni a nyugati tankokat, mert tudják, hogy az orosz erők kiemelt célpontjai. „Elmondhatom, hogy az ukrán katonák gyakran megtagadják, hogy beüljenek ezekbe a tankokba, mert a mieink kiemelt célpontjai, amelyeket az elsők között semmisítenek meg a harctéren”. Szerinte a nyugati tankok „ugyanúgy égnek, mint az összes többi, sőt talán még jobban, mint a szovjet gyártmányú, jól ismert T-72-esek”.

Nyitókép: SPUTNIK / Reuters

#Külföld#vlagyimir putyin#nyugat#fegyver#ukrajna#nato#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk