Külföld

Kiderültek Putyin páncélozott szellemvonatának titkai

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. július 18. 10:21

Az óvatosságot szinte paranoiás szintre emelő Vlagyimir Putyin egy államtitokként kezelt páncélvonattal utazik Oroszországban, ami titkos, csak az orosz elnök számára épített állomásokon áll meg. Az egyszerű vasúti szerelvénynek álcázott, de szélsebesen száguldó vonaton különleges luxus várja az orosz elnököt, köztük egy wellnesskocsi, szépségszalonnal és konditeremmel. 

Egy rejtélyes szellemvonat járja az orosz vasútvonalakat. Az átlagosnak látszó szerelvény azonosítójelek nélkül közlekedik, ablakain nem lehet belátni, nem tűnik fel a menetrendekben, titkos állomásokon áll meg, és minden más vonatnak utat kell engednie neki, hogy teljes sebességgel, zavartalanul tudjon haladni.

Ez Vlagyimir Putyin orosz elnök páncélozott luxusvonata.

A vonat létezéséről már évek óta tudni lehet. A Kreml már 2012-ben közzétett egy képet Putyin dolgozókocsijáról, 2019-ben pedig Dmitrij Medvegyev kormányfő hasonló kocsijáról hoztak nyilvánosságra egy felvételt egy sajtóközleményhez csatolva, és azt követően a Komszomolszkaja Pravda írt cikket róla, kiemelve, hogy egyes kocsik körül különösen nagy a titkolózás.

Az ukrán háború kitörése óta azonban egyre nagyobb figyelem kíséri a különleges elnöki vonatot, amiről július elején eddig soha nem tudott részleteket közölt több német lap, valamint a CNN, több tízezer irat alapján, amelyeket a Dossier Center, a Putyin-ellenes egykori orosz oligarcha, Mihail Hodorkovszkij szervezete szerzett meg és adott át számukra. A dokumentumok a vonatot karbantartó Zircon nevű cég belső iratai.

Konditerem, török fürdő, szépségszalon

A dokumentumokból kiderült, hogy Putyin luxusvonatának kocsijait legalább 25 milliárd forintnak megfelelő összegből készítették el, és karbantartásuk átszámítva közel négymilliárd forintot  vesz igénybe. A vonathoz 22 kocsi tartozik, de azokat nem használják egyszerre: a szerelvényeket mindig az adott utazáshoz igazítva állítják össze.

vlagyimir putyin vonat
Vlagyimir Putyin orosz elnök különvonata.Fotó: railgallery.ru

A jármű Putyin minden igényét kielégíti. Az elnöki teendőkben dolgozószoba, valamint katonai műholdas kommunikációs rendszerek segítik, de található benne autószállító teherkocsi is, a hálókocsi és étkezőkocsi mellett. A vonatról szóló beszámolók szerint mindenhol tévéképernyők vannak, és még egy külön Putyin számára kifejlesztett speciális rendszert is beszereltek, hogy még akkor is lehessen műholdas tévéadást nézni, ha a vonat alagútban halad.

Kikapcsolódni pedig a moziterem mellett egy kerekeken guruló wellnessközpontban tud Oroszország elnöke. Az egyik kocsiban egy, a legmodernebb gépekkel felszerelt konditeremet alakítottak ki, ami mellett egy szépségszalon és egy gőzfürdő is helyet kapott.

A hangszigetelt és lehallgatásbiztos szépségszalonban öregedésgátló bőrápolók, „cseresznyefavirágzás” arcmaszkok, rádiófrekvenciás arckezelő és masszázsasztal várja Putyint a beszámolók szerint, egészségre pedig egy kórházi műszerekkel ellátott orvosi szobában ügyelnek, amely lélegeztetőgéppel és defibrillátorral is fel van szerelve. A Kreml a CNN kérdéseire válaszolva közölte, hogy „nincs ilyen kocsi Putyin elnök használatában, vagy a birtokában”. Ezt az állítást azonban gyengíti az a tény, hogy a kocsi kialakításáról szóló tárgyalásokon részt vettek az orosz elnöki védelmi szolgálat képviselői is.

A vonat azonban még mindig nem szolgálja ki Putyin minden igényét. A kiszivárgott iratok szerint még egy multimédiás center, egy bár és két étterem is készül az elnöki különvonathoz, valamint egy újabb wellnesskocsi. Az új kocsik ára átszámítva 1,7 milliárd forint körül van.

Rejtett szerelvény, titkos állomásokon

Kívülről azonban semmi sem árulja el az elnöki különvonatot. Első ránézésre egy átlagos személyvonatnak tűnik, aminek festése megegyezik az orosz vasút bármilyen személyszállító szerelvényével. Csak apróbb részletek alapján lehet azonosítani, mint az egyik kocsin tetején látható fehér kúp, ami kommunikációs eszközöket rejt, vagy a tehervonatokéhoz hasonló futóművek.

Ez utóbbi jelzi, hogy a kocsik jóval nehezebbek, mint egy átlagos személyvonat kocsijai, az elnököt védő páncélzat miatt. Ez is indokolja, hogy a szerelvényt 3-4 mozdony repíti a síneken, amik között dízel- és villanymozdony is található.

A vonatot szinte csak mozgás közben lehet látni, hétköznapi vasútállomásokon nem szokott feltűnni. Putyin számára ugyanis több privát állomást építettek fel lakóhelyei közelében, amit csak ez a vonat használhat.

A Projekt orosz tényfeltáró oldal három ilyen állomást azonosított, amelyekhez külön vasútvonalat is építettek: Putyin Szocsiban található nyári lakjánál, a Moszkva közelében lévő elnöki rezidenciájánál, valamint a Moszkva és Szentpétervár között félúton található Valdajban tornyosuló, cári pompájú palotájánál. Ez utóbbi állomáshoz helikopterleszálló is tartozik.

vlagyimir putyin vonat
Vlagyimir Putyin orosz elnök különvonata.Fotó: railgallery.ru

Amikor nem használják, a vonat szerelvényeit egy moszkvai vasútállomás magas, szögesdrótkerítésekkel lezárt részén tárolják. A rajta dolgozó embereket pedig arra kötelezik, hogy folyamatosan készenlétben álljanak az indulásra, a koronavírus-járvány miatt teljes izolációban. Az utóbbi két évben pedig egyre gyakrabban vannak úton.

A Dossier Center egy korábbi beszámolója szerint Putyin szinte csak a különvonatát használja azóta, hogy az orosz hadsereg elkezdett felkészülni az Ukrajna elleni invázióra. Leginkább azért, mert így feltűnés nélkül tud utazni az országon belül. Egy repülőgép ugyanis azonnal feltűnik a radarképeken, és követni lehet útvonalát a bárki számára elérhető internetes oldalakon, míg egy vonat esetében ez sokkal nehezebb.  

Putyin különvonatát azonban már a koronvavírus-járvány alatt egyre többször lehetett látni a vasútvonalakon, és volt egy közösség, aminek tagjainak figyelmét ez nem kerülte el: a vasútközlekedés orosz szerelmesei nem tudták nem észrevenni a különleges szerelvényt. 

Őrült tempóban száguld, minden menetrend szerinti vonat utat enged neki

– írta blogjában a szerelvényről 2021-ben az orosz trainspotter közösség egyik ismert alakja, Mihail Horotkov, akinek mániája lett Putyin titkos vonata. Ő volt az első vonatfigyelő, aki fényképet is közzétett 2018-ban az általa „szellemvonatként” jellemzett járműről, és utána hobbija lett a szerelvény „üldözése".

vlagyimir putyin vonat
Vlagyimir Putyin orosz elnök különvonata.Fotó: rutrain.com

A többi trainspotter tudta ezt, és jelezni kezdték neki, ha látták a jelzés nélküli vonat kigördülni az orosz fővárosból, hogy Horotkov – akinek motoron és quadokon szokott a vonatok nyomába eeredni – fényképet tudjon csinálni róla. A 31 éves férfi a Washington Postnak elmondta, hogy sok fotót készített a titkos elnöki szerelvényről, de azoknak csak egy kis részét tette közzé az interneten, mert nem akarta nagyon felhívni magára a figyelmet.

Mégsem maradt észrevétlen. 2021 májusában egy különös komment jelent meg az egyik YouTube-videója alatt: egy szó szerinti leirata volt egy beszélgetésnek, amit egyik barátjával, egy másik trainspotterrel folytatott egyebek mellett egy tervezett közös túráról. Csak arra tudott gondolni, hogy az FSZB lehallgatja, és így jelezték számára, hogy figyelik, figyelmeztetve, hogy hagyja abba Putyin vonatának figyelését.

Mondtam a szüleimnek, hogy veszélyben van az életem

– mondta a Postnak Horotkov, aki egy hónappal az ukrajnai háború megindulása után megszüntette a blogját, majd 2022 szeptemberében, a részleges mozgósítás bevezetésekor elszökött Oroszországból. Amikor megérkezett a címére a katonai behívó, már Kazahsztánban volt, onnan Indián keresztül Srí Lankára menekült, ahol önkéntes száműzetésben él.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a különvonatának tárgyalószobájában, 2012-ben. Fotó: kremlin.ru

#Külföld#vlagyimir putyin#vonat#orosz elnök#elnöki különvonat#különvonat#orosz-ukrán háború#oroszország#ma

Címlapról ajánljuk