Külföld

Újabb ukrajnai hadifoglyok érkezhetnek Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2023. július 13. 12:57

A magyar fél állítólag csak azokat fogadná, akik az Ukrajnában élő magyar kisebbséghez tartoznak.

Az elkövetkező hetekben újabb ukrán hadifoglyokat adhat át az Orosz Ortodox Egyház Magyarországnak – írja az Index az ukrán rbc.ua portál csütörtöki közlése alapján. Mint írják, a portál egy, az ukrán hírszerzésnél dolgozó forrástól jutott az információhoz.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, Oroszország tizenegy kárpátaljai hadifoglyot fogadott be, de közülük többen nem magyar nemzetiségűek voltak. A Szabad Európa kormányközeli forrásokból úgy értesült, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a maga szakállára járt el, sem a külügyet, sem a Miniszterelnöki Hivatalt nem avatta be, amikor a kormány tudta nélkül megszervezte az Orosz Ortodox Egyházzal közös akciót.

Az rbc.ua portálnak nyilatkozó ukrán hírszerző azt mondta, az Orosz Ortodox Egyházban jelenleg is tárgyalnak arról, hogy fogadnák a magyar kormány képviselőit, írja az Index.

A magyarok feltétele az, hogy a hadifoglyok magyar etnikumú, magyar nyelvtudással rendelkező személyek legyenek. Ez elengedhetetlen feltétel: csak azokat fogadják el, akik az Ukrajnában élő magyar kisebbséghez tartoznak – fogalmazott az ukrán hírszerző. 

Nyitókép: orosz fogságból hazatért ukrán hadifoglyok Donyeckben, május 25-én – Fotó: Yevhenii Zavhorodnii/Global Images Ukraine via Getty Images

#Külföld#hírszerzés#orosz-ukrán háború#hadifoglyok#orosz ortodox egyház

Címlapról ajánljuk