Külföld

Újabb két Magyarországra hozott hadifogoly tért haza Ukrajnába

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 23. 21:59

Az Oroszországból az ukrán hatóságok tudta nélkül Magyarországra hozott tizenegy hadifogolyból hat tartózkodik még hazánkban.

Ukrán diplomaták közreműködésével újabb két ukrán hadifogoly tért vissza Ukrajnába, írja az Ukrinform. Erről Oleg Nikolenko, az ukrán külügyi szóvivő számolt be Facebookon péntek este.

Így öszesen már öt katona tért vissza Ukrajnába abból a tizenegyből, akiket az ukrán hatóságok tudta nélkül hoztak Magyarországra Oroszországból. Csütörtökön ugyanis kiderült, hogy a tizenegy hadifogoly közül hármat a budapesti ukrán nagykövetség már visszaszállított Ukrajnába.

Oleg Nikolenko közlése szerint az ukrán külügy dolgozik azon, hogy a hat, még Magyarországon lévő volt hadifogoly is mihamarább hazatérhessen családjához.


Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, Oroszország két hete tizenegy kárpátaljai, magyar nemzetiségű hadifoglyot adott át Magyarországnak. A Szabad Európa kormányközeli forrásokból úgy értesült, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a maga szakállára járt el, sem a külügyet, sem a Miniszterelnöki Hivatalt nem avatta be, amikor a kormány tudta nélkül megszervezte az Orosz Ortodox Egyházzal közös akciót. A magyar kormány nem közölt sok információt az akcióról, ám szakértők szerint a Kreml jóváhagyása nélkül ilyesmi aligha történhetett volna meg.

Dmitro Lubinyec, a kijevi parlament emberi jogi biztosa szerint a magyar kormány megsértette a nemzetközi humanitárius jogot, amikor Ukrajna tudta nélkül szállított ukrán foglyokat az Orosz Föderációból Magyarország területére. „Magyarország teljesen titokban, Ukrajna tájékoztatása nélkül fogadta a 11 hadifoglyot, ez pedig a nemzetközi humanitárius jog és a genfi ​​egyezmény megsértése” – szögezte le az ukrán ombudsman.

Nemcsak az ukrán kormány, de az Európai Bizottság is magyarázatot vár arra, hogy az Orbán-kabinet milyen formában működött közre ukrán állampolgárok szabadon bocsátásában, továbbá miként tájékoztatta a fejleményekről az ukrán vezetést.

Az is kétséges, hogy Semjén Zsolt és az orosz Ortodox Egyház, illetve annak vezetője, a Putyin-barát volt KGB-kém, Kirill pátriárka magánakciójáról lett volna szó. Egy magas rangú magyar illetékes kizártnak tartja, hogy egy ilyen megállapodás létrejöhet Orbán Viktor tudta és hozzájárulása nélkül, pláne, amikor a diplomáciai következmények beláthatatlanok.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy az orosz ortodox egyház kereste meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot azzal, hogy magyar vagy magyar származású hadifoglyokat adnának át Magyarországnak. A máltaiakkal együtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vett részt a foglyok átvételének szervezésében. A 11 magyar katona már nem hadifogoly, nálunk menekült-státuszt kaptak, oda mennek, ahova akarnak, ismételte meg Gulyás Gergely a korábbi napokban többször hangoztatott kormányzati álláspontot.

Nyitókép: orosz fogságból hazatért ukrán hadifoglyok Donyeckben, május 25-én – Fotó: Yevhenii Zavhorodnii/Global Images Ukraine via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#hadifoglyok#oroszország#magyarország#ukrajna

Címlapról ajánljuk