Külföld

Washington titkos találkozókkal puhatolózik Moszkvánál az ukrajnai békéről

rtl.hurtl.hu

2023. július 6. 12:53

Egykori magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők titkos tárgyalásokon dolgoznak a béketárgyalások megindításán. 

Titkos tárgyalásokon puhatolózik Washington az ukrajnai háborút lezárható békéről Moszkvával – jelentette az NBC News. Az amerikai televízió információi szerint egykori magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők a Fehér Ház tudtával tartanak megbeszéléséket az orosz külügyi élet prominens személyiségeivel, 

és legalább egyszer Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is találkoztak. 

Az NBC-nek erről több egykori és jelenlegi amerikai tisztségviselő számolt be, akik nevük elhallgatását kérték, hogy szabadon beszélhessenek a diplomáciai próbálkozásról.

Az NBC News információi szerint Lavrovval Richard Haass egykori amerikai diplomata, a Council on Foreign Relations nevű befolyásos washingtoni külpolitikai intézet leköszönő elnöke találkozott, New Yorkban, amikor az orosz külügyminiszter az ENSZ-ülésére a városba látogatott. A több órán át tartó megbeszélésen ott volt még a Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium egy-egy volt magas rangú tisztségviselője is.

A találkozót a beszámoló szerint a Fehér Ház tudtával, de nem annak kérésére tartották meg, és azt követően az egykori amerikai tisztségviselők beszámolót tartottak arról a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának.

Lavrov mellett a volt amerikai tisztségviselők az orosz külpolitikai élet olyan prominens szerepelőivel beszélgettek az ukrajnai béke lehetőségéről, akik kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, vagy a Kreml döntéshozóival – írta az NBC. Legalább egy volt amerikai kormányzati tisztségviselő Oroszországba is elutazott az ukrán háborúval kapcsolatos megbeszélésekre.

A titkos tárgyalások célja lefektetni a két fél közötti béketárgyalások alapjait, nyitva tartani a diplomáciai párbeszédet, valamint kipuhatolni, milyen lehetőségek vannak a kompromisszumra és tárgyalásokra a békéről.

A washingtoni orosz nagykövetség, és az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője nem kommentálta az NBC értesüléseit. Az ukrán elnök hivatala pedig csak általánosságban beszélt a béke lehetőségéről, közölve, hogy „Ukrajna sorsáról nem lehet Ukrajna nélkül dönteni”.

Szó sincs róla, hogy kiürült volna az Európai Unió költségvetése, és az sem igaz, hogy Magyarország pénzét Ukrajnának adták – így reagált az Európai Bizottság a magyar kormány napok óta hangoztatott állításaira. Orbán Viktor Brüsszelben is arról beszélt, hogy szerinte azért kérnek a tagállamoktól pótbefizetést, mert az unió a pénzügyi csőd szélére sodródott:


Nyitókép: Orosz rakétatámadásban megsérült ház Lviv városában – Fotó: Presidential Press Service / Handout via REUTERS 

#Külföld#orosz-ukrán háború#béke#béketárgyalás#háború#diplomácia#titkos találkozó#washington#moszkva#egyesült államok#oroszország

Címlapról ajánljuk