Külföld

Nem kap vízumot a volt jobbikos képviselő, akit főkonzulnak küldene a magyar külügy Kanadába

rtl.hurtl.hu

2023. június 29. 20:45

 „Itt, ha jelzed a képviselőnek, hogy valakinek korábban antiszemita, rasszista megjegyzései voltak, azzal foglalkozni fognak” – mondta egy Torontóban élő magyar a Szabad Európának.

Hónapok óta nem tudja megkezdeni főkonzuli szolgálatát Torontóban Bencsik János volt országgyűlési képviselő, aki 2020-ban lépett ki a Jobbikból. Ugyanis korábbi szélsőséges megnyilvánulásai miatt kanadai magyar szervezetek, alapítványok, más intézmények és magánszemélyek is tiltakoztak a kinevezése ellen, így még vízumot sem kapott Kanadától – tudta meg a Szabad Európa.

Bencsik kinevezéséről már tavaly nyáron döntött a magyar külügy, de csak tavaly decemberben vált nyilvánossá. A nagykövetek akkor láthatnak munkához, ha a fogadó ország befogadónyilatkozatot ad; a főkonzuloknál nincs ilyen kötelezettség, de a volt jobbikos képviselővel szemben több aggály is érkezett kanadai képviselőkhöz és miniszterekhez, ami lassíthatja a vízum megszerzésének folyamatát.

Egy Torontóban élő magyar-kanadai állampolgár, aki szintén bejelentést tett Bencsikkel szemben, a Szabad Európának azt mondta:

Elég nagy magyar zsidó közösség él itt, Torontóban. Ráadásul Kanada egy liberális és befogadó ország. Itt, ha jelzed a képviselőnek, hogy valakinek korábban antiszemita, rasszista megjegyzései voltak, azzal foglalkozni fognak.

A Szabad Európa emlékeztet, hogy nem Bencsik János az első exjobbikos, akinek nehézséget okoz a Kanadába való bejutás. 2009-ben Toroczkai Lászlót, aki akkor még a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke volt, az országba érkezésekor őrizetbe vették és választás elé állították: vagy eljárást indítanak ellene nemzetbiztonságra veszélyes személyként, vagy önként távozik Kanadából. Toroczkai a következő járattal visszautazott Budapestre.

Hasonlóan járt Szegedi Csanád, aki Utam a gyűlölködéstől a gyűlölet elleni harcig címmel tartott volna előadást 2013-ban Montrealban. Bár ekkorra elmondása szerint megtalálta zsidó identitását, a bevándorlási iroda úgy tudta róla, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda tagja, és antidemokratikus szervezet tagjaként nem léphetett be Kanadába.

Sem a külügyminisztérium, sem a torontói főkonzulátus, sem Bencsik János nem válaszolt a Szabad Európa kérdéseire.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

#Külföld#bencsik jános#főkonzul#kanada#vízum#jobbik

Címlapról ajánljuk