Belföld

Hónapok óta nem kap vízumot a volt jobbikos képviselő, akit főkonzulnak küldene a magyar külügy Kanadába

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 13. 18:03

Bencsik János korábbi szélsőséges nyilatkozatai miatt várhat még mindig a vízumra, hogy elfoglalja főkonzuli posztját Torontóban.

Bár már rég munkába kellett volna állnia továbbra sem kapta meg a vízumot Bencsik János, leendő torontói főkonzul – derült ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszából, amit a hvg.hu-nak küldtek.

A hírek szerint az exjobbikos politikus korábbi szélsőséges megnyilvánulásai miatt „csúszhat” a vízum kiadása.

Bencsik kinevezéséről már tavaly nyáron döntött a magyar külügy, de csak tavaly decemberben vált nyilvánossá. A nagykövetek akkor láthatnak munkához, ha a fogadó ország befogadónyilatkozatot ad; a főkonzuloknál nincs ilyen kötelezettség, de a volt jobbikos képviselővel szemben több aggály is érkezett kanadai képviselőkhöz és miniszterekhez, ami lassíthatja a vízum megszerzésének folyamatát.

Egy Torontóban élő magyar-kanadai állampolgár, aki szintén bejelentést tett Bencsikkel szemben, korábban azt mondta az ügyről:

Elég nagy magyar zsidó közösség él itt, Torontóban. Ráadásul Kanada egy liberális és befogadó ország. Itt, ha jelzed a képviselőnek, hogy valakinek korábban antiszemita, rasszista megjegyzései voltak, azzal foglalkozni fognak.


Nyitókép: Bencsik János. Fotó: MTI/Kovács Attila

#Belföld#bencsik jános#jobbik#torontó#kanada#vízum#főkonzul

Címlapról ajánljuk