Külföld

Megpecsételte Putyin sorsát Ukrajnában a Wagner lázadása?

Kovács IstvánKovács István

2023. június 28. 6:25

Nem véletlenül bánt kesztyűs kézzel a lázadó wagneresekkel Putyin, mert az afrikai orosz érdekek érvényesítése rajtuk múlik, mondja Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő. A jól kiképzett katonák egy ideig hiányozni fognak az ukrán frontról, és az összeszokott egységeiknek is búcsút mondhatnak az oroszok. Az majd hosszú távon derül ki, mennyire viselte meg az orosz hatalmi rendszert, illetve a fegyveres erőket az elvetélt felkelés.

Nem lehet egyszerűen szétverni a hétvégén Moszkvának induló Wagner-csoportot, mert ezzel veszélybe kerülnek Oroszország afrikai, illetve közel-keleti érdekeltségei – mondta Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az rtl.hu-nak. A zsoldosok biztosítják az orosz érdekek érvényesülését például Líbiában, Maliban, Szudánban, a Közép-Afrikai Köztársaságban vagy a polgárháború sújtotta Szíriában is. Nem véletlen, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter igyekezett megnyugtatni azon az országok vezetőit, ahol jelen vannak, hogy maradnak.

„A helyiek kérésére több száz katona dolgozik a Közép-afrikai Köztársaságban kiképzőként. Ez a munka természetesen folytatódik. Mind a Közép-afrikai Köztársaság, mind Mali azzal a kéréssel fordult a Wagner-csoporthoz, hogy biztosítsák a vezetés biztonságát”  – mondta Lavrov az RT-nek. 

Kaiser szerint nem véletlen, hogy az orosz külügyminiszter ezt kiemelte, ugyanis gyorsan elszipkázhatják a zsoldosokat ezeken a területeken, illetve hátrahagyhatják a megbízásaikat, óriási geopolitikai veszteséget okozva ezzel Moszkvának. 

A wagnereseknek nagyon komoly tapasztalatuk van és olyan titkokat is ismerhetnek, aminek rossz kézbe kerülése komoly problémákat okozhatnak az orosz vezetésnek. 

Ugyanakkor nem egyszerű biztosítani az Afrikában tartózkodók hűségét Moszkvához, mert a vezetői állomány elsősorban a Wagner vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz kötődik. Ráadásul a külföldön harcoló wagnereseknél komoly csapatkohézió van, kitartanak egymás mellett, tehát nem csak a pénzről van szó.

Péntek éjjel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg főnöke Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit, miután Putyin egykori legfőbb bizalmasa és az orosz védelmi minisztérium, illetve az orosz fegyveres erők vezetői közt hónapok óta egyre jobban megromlott a viszony. Szombat reggel fegyveres felkelés miatt emeltek vádat Prigozsin ellen. Putyin szombat délelőtti tévébeszédében fegyveres lázadásról beszélt, és azt mondta, a wagneresek elárulták a hazát. Az orosz elnök egykori magánhadseregének tagjai közben megindultak Moszkva felé, ahol már készültek a lövészárkok. Végül Prigozsin váratlanul bejelentette: vége a hadműveletnek, a Wagner-zsoldosok visszatérnek táboraikba. Utána a Kreml bejelentette, hogy a Wagner-vezér ellen ejtették a vádakat, majd Belaruszba távozott. 

Hogy miként alakult a hatalmi sakkjátszma az elmúlt napokban, és milyen elméletek láttak napvilágot a Wagner egynapos lázadásáról, arról ebben a cikkünkben olvashat.

Természetesen nemcsak Afrikában, hanem az ukrajnai harcoknál is hiányozhatnak a Wagner katonái. A katonai magánvállalat zsoldosainak létszámát nem tudni pontosan. Fénykorában 50 ezer fő is harcolhatott Prigozsin magánhadseregében, de ezt a bahmuti vérszivattyú és a szoledári harcok alaposan lecsökkentették. Most 20-30 ezer fős lehet a teljes létszám, ennek közel a harmada lehet a távoli területeken, vagyis nem érdekelt az ukrán harcokban. Amikor a Prigozsin-lázadás elindult, a wagneresek nem voltak közvetlenül a fronton, hadműveleti tartalékot képeztek, tulajdonképpen pihenőn voltak az elmúlt hónapok harcai után, ez magyarázhatja, hogy a front akkor is szilárd maradt, miután a moszkvai menet elindult.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a hétfői beszédében három lehetőséget kínált a lázadásban részt vett wagnereseknek: szerződjenek le az orosz védelmi minisztériummal, térjenek haza hozzátartozóikhoz, vagy távozzanak Fehéroroszországba. Persze ez azokra nem vonatkozik, akiknek a kezéhez vér tapad, vagyis lelőtték az orosz légierő gépeit – mondta Putyin.

Nagy kérdés, miért éppen Fehéroroszországba mehetnek a zsoldosok, és maga Prigozsin is. 

Kaiser szerint kevés olyan hely van, ahova mehetne a Wagner vezetője, mert mindenhol lecsuknák, több nemzetközi körözés is érvényben van ellene, például az FBI is körözi. 

Közben persze már elindultak olyan konteók, hogy majd a Wagner északról megtámadja Ukrajnát és beveszi Kijevet, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek nem kell ettől tartania a szekértő szerint, mert a nehéztechnikát a Wagner nem viheti magával Beloruszba, illetve a fehéroroszok is rajtuk fogják tartani a szemüket. Pontosan ezért hozhatnak létre nagy táborokat a számukra.

Az orosz szárazföldi haderőnek egyébként nagy szüksége lenne a Wagner harcosaira, mivel folyamatosan élőerő-hiánnyal küzd, a zsoldosok ráadásul jól képzettek. Lehetséges, hogy átveszik őket más zsoldos magánvállalkozások (ENOT, Szláv Hadtest, vagy a Gazprom két ilyen csapata, a Fáklya és a Láng), de rengeteg idő lesz, amíg szétválogatják a katonákat és integrálni tudják őket valahova. Az is előfordulhat, hogy egy Putyinhoz hű oligarcha alapít egy új zsoldoscsoportot – amit az orosz törvények értelmében nem is lehetne –, és ott fognak kikötni a wagneresek.

A Wagner kiesésével 3-4 dandárral lettek gyengébbek az oroszok, ugyanakkor a front stabil maradt a történtek ellenére is.

Az ukránok indítottak pár támadást, de áttörést nem sikerült kierőszakolniuk, tulajdonképpen ezekkel a lökésekkel szondázták, hogy mennyire védik az oroszok a vonalaikat az anyaországban történtek mellett.

Bár kínai pártlapok azt pedzegették, hogy a hétvégi lázadás arra ösztönözheti Putyint és az orosz vezetést, hogy véget vessen a konfliktusnak Ukrajnában, erre Kaiser szerint kevés az esély. Úgy fogalmazott, hogy ez még nagyobb arcvesztés lenne az orosz elnök számára, mint az, hogy 800 kilométert masírozott egy magánhadsereg Oroszországban anélkül, hogy meg tudták volna állítani.

Az elmúlt napokban is az látszott, hogy a „különleges katonai művelet” a legfontosabb a számára. 

Nem vontak ki erőt az ukrán frontról, hogy megállítsák a Wagnert, az Ukrajna elleni rakéta-, illetve robotrepülőgépes támadások folytatódtak, és Szergej Sojgu védelmi miniszter végigjárta az egységek vezetését. Ezek közül egyik sem arra utal, hogy Putyin elengedte volna az Ukrajna elleni háborút.

Kaiser szerint annyi biztos, hogy az orosz csapatok moráljának rosszat tett a Prigozsin-lázadás. Megrendült a bizalom Szergej Sojgu és Valerij Geraszimov (az ukrajnai invázió parancsnoka) iránt, és sokatmondó volt az is, ahogy a fegyveres erők kivártak, mi lesz a szombati események vége. A hátország reakciója is beszédes, senki sem próbálta megakadályozni, hogy a Wagner csapatai elinduljanak a főváros ellen. Amikor Ukrajnát megtámadták az oroszok, akkor a helyiek kimentek az utcára zászlókkal, a harckocsik elé álltak – ebből a Don melletti Rosztovban például semmit sem lehetett látni, Prigozsin emberei nyugodtan elfoglalhatták az egész várost. A két katonai vezető viszont egészen biztosan még a helyén marad, mivel Prigozsin hónapokon át követelte a leváltásukat. Putyin egyszerűen nem teheti meg, hogy lecseréli őket, mert ezzel azt mutatná, hogy engedett annak, aki ellene fordult.

Ukrán szempontól a hétvége eseményei azért jól jöttek, legfeljebb amiatt méltatlankodhatnak, hogy hamar véget ért a lázadás. Az nagy siker, hogy rámutathatnak arra, hogy Oroszország nem is olyan erős, mint korábban azt láttatni akarta, ugyanakkor az majd hosszú távon derül ki, mennyire viselte meg az orosz hatalmi rendszert, illetve a fegyveres erőket ez az elvetélt felkelés.

Jelenleg az ukrán frontszakaszokon nincs túl nagy mozgás, több kisebb támadásról lehetett hallani az elmúlt napokban minkét fél részéről. 

Kaiser Ferenc szerint előfordulhat, hogy az ukránok az elmúlt hetek támadásai során ellőtték a puskaporukat. 

Nem látni azt a nagy áttörést, amit sokan vártak, és ez annak fényében, amennyire komplex védelmi vonalat építettek ki az oroszok, nem meglepő. Éppen az ukrán védekezés mutatta meg, hogy jól előkészített állásokból mennyire sikeresen lehet védekezni. Egy 70 ezres városkát , Bahmutot 11 hónapig ostromolták az oroszok, és óriási véráldozatokkal sikerült csak elfoglalniuk. (A Magyarország és Ukrajna közti méretbeli eltérések miatt ez nagyjából Mezőkövesd vagy Mátészalka nagyságrendje.) Ez alapján az ukránoknak sem lesz könnyebb. Persze lehet, lesz egy nagy csel és sikerül áttörniük, de ha felhasználnak minden tartalékot, akkor akár egy sikeres orosz ellentámadás is jöhet – mondta az NKE docense.

Nyitókép: A Wagner orosz katonai magánvállalat toborzóplakátja egy moszkvai lakónegyedben. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov.

#Külföld#Kaiser Ferenc#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#jevgenyij prigozsin#afrika#Szergej Lavrov#ma

Címlapról ajánljuk