Külföld

Az ukrajnai műveleteket irányító katonai bázist foglaltak el Prigozsinék, már félúton lehetnek Moszkva felé

rtl.hurtl.hu

2023. június 24. 10:42

Fontos katonai bázis került a lázadó orosz wagneresek irányítása alá. Ha igazak a hírek, akkor félúton járhatnak Moszkva felé, délutánra érhetnek oda.

A Rosztov-na-Donu városában lévő katonai főhadiszállást teljes egészében ellenőrzik a Wagner-zsoldosok, Jevgenyij Prigozsin, egyelőre nem megerősített állításai szerint. A Sky News elemzése szerint ez egy igen jelentős bázis, mert ez koordinálja az ukrajnai háborús műveleteket.

Philip Ingram, korábbi katonai hírszerző tiszt a brit tévének elmondta, hogy ez a déli haderőcsoport főhadiszállása. Szerinte Jevgenyij Prigozsin ugyanazt a nyelvezetet használja megszólalásaiban, mint amit „az oroszok hagyományosan mindig is használtak, amikor azt próbálták sugallni, hogy a cár rossz tanácsot kapott”.

A Wagner-csoport később azt állította, hogy átvette az ellenőrzést az orosz katonai létesítmények felett a délnyugat-oroszországi Voronyezs városában. Hozzátették: a hadsereg átállt a nép oldalára. Mindez azt jelenti, hogy a lázadó wagneresek már félúton lehetnek Moszkva felé, és délutánra elérhetik a fővárost.

Moszkva polgármestere azt közölte: megerősítik a biztonsági intézkedéseket.

Nyitókép: Wagner / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#lázadás#moszkva#oroszország

Címlapról ajánljuk