Külföld

Sújtólégrobbanás ölt meg 31 illegális aranybányászt Dél-Afrikában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 23. 16:08

Robbanás történt Dél-Afrikában egy használaton kívüli bányában, ahol engedély nélkül dolgoztak lesothói bányászok. Közülük 31-en életüket vesztették.

Legalább harmincegy ember életét vesztette Dél-Afrika Szabadállam tartományában egy gázrobbanásban, amely Welkom város térségében, egy használaton kívüli aranybányában történt, közölte az MTI az Associated Press jelentésére hivatkozva.

A metángáz a Virginia bánya egyik szellőzőaknájában robbant be, írja a Reuters. Az áldozatok valószínűleg illegális bányászok voltak a szomszédos Lesothóból.

A robbanás feltehetően még május 18-án történt, de a holttestek többsége még mindig a föld alatt van, mert a bányában még mindig magas a metángáz szintje. Az életveszélyes körülmények miatt a mentőcsapatok nem tudják megközelíteni a tragédia helyszínét, így egyelőre nem kezdhetnek hozzá az áldozatok kiemeléséhez, közölte az ásványkincsekkel és energiaügyekkel foglalkozó minisztérium. Lesotho és Dél-Afrika hivatalos szervei együttműködnek, hogy kidolgozzák a terveket a holttestek kiemelésére és hazaszállítására.

Három bányász holttestét a robbanás után nem sokkal fel tudták hozni társaik. Tizenhat bányász a robbanás után feladta magát, közölte a dél-afrikai rendőrség.

Dél-Afrika régi aranykitermelési területein gyakori az illegális talajkutatás, ezek során az engedély nélküli bányászok korábban lezárt, gyakran veszélyes aknákba szállnak alá. A szóban forgó tárna a 80-as évek közepén került a legnagyobb aranykitermelő vállalat, a Harmony Gold tulajdonában, de a cég a 90-es években be is zárta azt, miután sújtólégrobbanás történt benne. A Harmony Gold nem is tudott aranyat kitermelni innen.

Nyitókép (illusztráció): illegális dél-afrikai aranybányász – Fotó: Kevin Sieff for The Washington Post via Getty Images

#Külföld#afrika#dél-afrika#lesotho#aranybánya#robbanás#bányászok#sújtólégrobbanás#metán#illegális

Címlapról ajánljuk