Külföld

Prigozsin: 32 ezer egykori elítélt szabadult ki a wagneres szolgálat után

rtl.hurtl.hu

2023. június 18. 21:54

A Wagner-csoport vezetője szerint 32 ezer elítéltnek sikerült fél évig szolgálnia náluk és ezzel megváltották a szabadságukat.

Mintegy 32 ezer volt bűnöző, akiket a Wagner-csoport toborzott az orosz börtönökben, kiszabadult. Ők teljesítették a szerződésüket és a harci kötelezettségüket – közölte a zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin.

A szabaduláshoz a volt elítélteknek legalább hat hónapos harci szolgálatot kellett teljesíteniük Ukrajnában. Márciusban Prigozsin még csak 5 ezer olyan rabot emlegetett akinek ez sikerült. A német Tagesschau szerint Bahmut elfoglalása után a zsoldoshadsereg vezére arról beszélt, hogy az ottani harcokban 20 ezer embert vesztett, akik közül 10 ezret toboroztak a börtönökből.

A Telex szerint Prigozsin bejelentésére Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója reagált. A Twitteren azt írta, hogy „Nagyszerű hír Oroszország számára! 32 ezer bűnöző tért vissza a háborúból. Ők már gyilkoltak, raboltak, nőket erőszakoltak meg. Nem félnek fegyvert használni, és feltehetően van is saját fegyverük. Oroszország hősei.”

Nyitókép: Jevgenyij Prigozsin a Wagner-csoport temetőjében. Fotó: AP.

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#jevgenyij prigozsin#elítélt#rab

Címlapról ajánljuk