Külföld

A határidő után vette be az abortusztablettát, börtönbe került a brit nő

rtl.hurtl.hu

2023. június 12. 18:55

A nő a járvány alatt, telefonon rendelte a tablettát, de hazudott arról, mennyire előrehaladott a terhessége. 

Huszonnyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek egy brit nőt, miután a bíróságon bevallotta, hogy a törvényes határidő után abortusztablettát vett be – írja a Guardian

A 44 éves háromgyermekes anya a Covid-járvány idején bevezetett „tabletták postai úton” nevű program keretében jutott a gyógyszerekhez. A járvány idején a rendszer lehetővé tette, hogy az orvosok az abortusz kiváltására szolgáló gyógyszereket távkonzultációt követően, legfeljebb 10 hetes terhesség esetén felírják. 

A nő jóval később, a 24. héten szakította meg a terhességét, ám a tárgyalás során elmondta, hogy nem volt tisztában azzal, hány hetes, ugyanis a karantén miatt nem tudott részt venni egy vizsgálaton. 

A bíró elmondta, szerinte komoly bűnről van szó, ugyanis a nő jól tudta, hogy a terhessége már előrehaladott, így szándékosan hazudott, hogy hozzáférjen a telemedicinális szolgáltatásokhoz. 

Az ügyészség szerint a nő tudatosan megtévesztette az orvosi szolgálatot, később pedig megállapították, hogy a magzat az abortusz időpontjában 32-34 hetes volt.

A védelem szerint a nőnek továbbra is szüksége van a mentális egészségügyi szolgálatok segítségére, és rendkívüli megbánást tanúsított. Azt mondta, hogy „nem tud megbocsátani magának, és hogy a történtek örökké kísérteni fogják”. Hozzátették, hogy a nőnek „családra és támogatásra” van szüksége, nem pedig börtönbüntetésre. 

Miután a nő elvégezte az abortuszt, felhívta a mentőket, majd kórházba került. A személyzet egy tagja értesítette a rendőrséget. A halottkém jelentése szerint nem volt jele annak, hogy a magzat önállóan lélegzett volna.

A bírónak 2023 áprilisában küldték el az enyhítési kérelmet, amelyet olyan csoportok írtak alá, mint a Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiuma és a Szülésznők Királyi Kollégiuma. 

A levélben arra kérték a bírót, hogy legyen engedékeny az ügyben, ugyanis ha szabadságvesztés kiszabását kéri, az azt jelezheti más nők számára, akik telemedicinális abortuszszolgáltatást vesznek igénybe, vagy akiknél a terhesség későbbi időpontjában történne az abortusz, hogy börtönbüntetést kockáztatnak, ha orvosi ellátást vesznek igénybe.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#abortusz#abortusztabletta#egyesült királyság#börtön#járvány#terhesség

Címlapról ajánljuk