Külföld

Teljes kudarc: hihetetlen hibát vétettek a német kancellár testőrei, Scholzot simán megölhették volna

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 13:04

Egy férfinak sikerült autójával észrevétlenül beállnia a német kancellárt szállító autókonvojba, behajtott velük együtt a frankfurti repülőtér biztonsági zónájába, majd kiszállt autójából, odafutott Olaf Scholzhoz, és megölelte. 

Úgy tudott egy férfi Olaf Scholz német kancellár közelébe férkőzni, hogy testőrei észre sem vették, 

csak akkor, amikor már megölelte a frankfurti repülőtér kifutópályáján 

– írta a Bild. A német lap beszámolója szerint a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) és a kormány egyik szóvivője által is elismert biztonsági incidens csütörtökön történt Frankfurtban, ahol Olaf Scholz részt vett az Európai Központi Bank alapításának 25. évfordulójára rendezett ünnepségen.

A rendezvény után a kancellár kíséretével a frankfurti nemzetközi repülőtérre hajtott, hogy visszautazzon Berlinbe. A konvojhoz észrevétlenül csatlakozott egy idegen autós, és a kormányzati kocsikkal együtt bejutott a repülőtér zárt övezetébe.

Amikor Olaf Scholz a kifutópályán megálló limuzinját elhagyva felszállni készült gépére, a férfi kipattant az autójából, odarohant hozzá, kezet fogott vele és megölelte. A kancellár ugyan meglepődött a váratlan és intim gesztustól, de nem ellenkezett.

Testőrei csak az ölelés pillanatában észlelték a potenciálisan fenyegető helyzetet. A 48 éves férfit a helyszínen őrizetbe vették.

„Utólag vált világossá, hogy mi minden történhetett volna” – idézte a Bild a kancellár környezetéhez tartozó egyik forrást, aki azt is elmondta, hogy a kormányfő személyi védelméért felelős BKA-s csapat belső megbeszélésén megállapították, hogy ilyesmi nem fordulhat elő többé.

Egy szakértő a Bildnek elmondta, hogy az esetnek súlyos következményei lesznek, mert a testőrség „teljes kudarcot” vallott.

Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár a páncélozott autójában, egy 2023 március 28-án készült fényképen. Fotó:  Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images)

 

#Külföld#német kancellár#olaf scholz#testőrség#frankfurt#repülőtér#kudarc#konvoj

Címlapról ajánljuk