Külföld

Kivonult Bahmutból a Wagner-csoport

rtl.hurtl.hu

2023. május 25. 19:49

A katonai alakulat vezetője korábban is fenyegetőzött ezzel.

Kivonul a Wagner-csoport Bahmutból, amit a háború eddig leghosszabb és legvéresebb csatájában vett be az orosz hadsereg. A zsoldoscsoport vezetője azt közölte a Euronews szerint, hogy a várost az alakulat átadja a hadseregnek.

Jevgenyij Prigozsin azt mondta: „Ha a katonaságnak nehézségei vannak, természetesen segítünk, és itt hagyjuk azokat, akik fontos szerepet játszottak Bahmut elfoglalásában”. Az ukrán vezetés még nem ismerte el, hogy elvesztették a várost.

Az augusztus 1-től tartó csata végéhez Vlagyimir Putyin is gratulált korábban. Prigozsin egy hete még azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy visszavonultak, és ezzel otthagyták őket védtelenül. A Wagner tulajdonosa ezelőtt is többször kritizálta az orosz hadvezetést, egy ponton a hadállások feladása miatt kelt ki magából, előtte pedig lőszert próbált kizsarolni a hadseregből. Ezekről Rácz András Oroszország-szakértő az rtl.hu-nak azt mondta, hogy pr-akciókról volt szó, Prigozsin nem válthatja be a Kremlnek címzett fenyegetéseit.

Nyitókép: Jevgenyij Prigozsin a Wagner temetőjében. Fotó: AP.

#Külföld#jevgenyij prigozsin#bahmut#wagner-csoport#kivonulás#csata

Címlapról ajánljuk