Külföld

A Wagner-csoport vezetője megint rátámadt Putyinékra, azzal vádolja őket, hogy cserben hagyták

rtl.hurtl.hu

2023. május 18. 15:23

Jevgenyij Prigozsinnak nem tetszik az orosz visszavonulás, ezért üzent az orosz katonai vezetésnek.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport vezetője csütörtökön azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy visszavonultak, és ezzel otthagyták őket védtelenül – írja a Guardian. Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori séfje szerint az orosz reguláris erők 570 métert húzódtak vissza Bahmut városától északra.

Prigozsin Vaszilij Geraszimov vezérkari főnöktől és Szergej Sojgu hadügyminisztertől azt kérte, hogy ne vonják vissza a csapataikat, tartsanak ki még pár napig.

A Wagner a szétrombolt város nagy részét óriási veszteségeket szenvedve elfoglalta, az ukrán erők azonban az elmúlt napokban a Bahmut körüli területeken lendültek támadásba, és visszaszorították az oroszokat.

Az elmúlt hetekben többször is kritizálta a Wagner tulajdonosa az orosz hadvezetést, egy hete az hadállások feladása miatt kelt ki magából, előtte pedig lőszert próbált kizsarolni a hadseregből. Ezekről Rácz András Oroszország-szakértő az rtl.hu-nak azt mondta, hogy pr-akciókról volt szó, Prigozsin nem válthatja be a Kremlnek címzett fenyegetéseit.

Prigozsinra ezen kívül is rájár a rúd, miután az amerikai hírszerzés vasárnap közölte: kész volt elárulni az ukrán erőknek, hogy hol állomásoznak az orosz csapatok a bahmuti fronton.

Nyitókép: Jevgenyij Prigozsin a Wagner temetőjében. Fotó: AP.

#Külföld#jevgenyij prigozsin#wagner-csoport#bahmut#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk