Külföld

A Kínai Kommunista Párttal ölelkezik az AstraZeneca

rtl.hurtl.hu

2023. május 19. 20:35

A cambridge-i székhelyű gyógyszeróriás olyan hazafias vállalatot szeretne építeni, amely szereti a kommunista pártot. 

A koronavírus elleni vakcináiról is ismert AstraZeneca arra törekszik, hogy Kínában olyan hazafias vállalat legyen, amely „szereti a kommunista pártot” – mondta pénteken a cég kínai leányvállalatának elnöke.

A Reuters ügyre rálátó forrásai szerint Wang Lei, aki egyben a brit székhelyű globális gyógyszergyártó alelnöke, a vállalat 30 éves kínai fennállását ünneplő rendezvényen tette ezt a megjegyzést. Mint ismert, az elmúlt években számos helyi vállalat tett hűségesküt a Kínai Kommunista Pártnak, azonban az ilyen nyilatkozatok meglehetősen szokatlanok a nagy külföldi multiktól.

Építsünk egy olyan helyi, transznacionális vállalatot, amely szereti a kommunista pártot és szereti az országot

– mondta az AstraZeneca alelnöke egy előadáson, néhány száz fős hallgatóság előtt.

A vállalat cambridge-i székhelyének szóvivője nem kívánt nyilatkozni a hírügynökség megkeresésére, és azt sem volt hajlandó kommentálni, hogy Wang megjegyzései mit jelentenek a vállalat kínai üzleti tervei szempontjából.

Nem sokkal azután, hogy Kínában idén véget ért a karantén és a „zéró-covid” politika, sok külföldi cég tért vissza az országba. Az AstraZeneca a világ legnagyobb gyógyszeripari vállalatai közt van, Kínában pedig az ország elsőszámú gyártója. A vállalat bizakodó a keleti ország gazdaságával kapcsolatban, eddig három licencszerződést kötött kínai vállalatokkal, de további együttműködések is napirenden vannak.

Nyitókép: Alastair Grant / AP Photo / File

#Külföld#astrazeneca#Kínai kommunista párt#Hszi Csin-ping#gyógyszergyártók#kína#kommunizmus

Címlapról ajánljuk