Külföld

„Igazi háború folyik szülőföldünk ellen” – Putyin csak egy rövidke, összeesküvés-elméletektől hemzsegő beszédet mondott a győzelem napi parádén

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 9. 11:34

Vlagyimir Putyin orosz elnök alig tízperces beszédet mondott a moszkvai Vörös téren rendezett győzelem napi katonai parádén, amely minden korábbinál visszafogottabb volt idén. Putyin arról beszélt, hogy szerinte a Nyugat el akarja pusztítani Oroszországot. A katonai parádén rendkívül kevés haditechnikai eszközt vonultattak fel.

Kedden, magyar idő szerint kilenc órakor Vlagyimir Putyin orosz elnök átsétált a Kremlből a Vörös térre, hogy miután fogadta Szergej Sojgu védelmi miniszter tisztelgését, beszédet mondjon a hagyományos május 9-i győzelem napi katonai parádé kezdete előtt. A BBC tudósítása szerint az ünnepségen külföldi politikai vezetők alig vettek részt, csupán néhány volt szovjet szocialista köztársaság első embere volt jelen, köztük Lukasenka fehérorosz elnök, Tokajev kazah elnök és Pasinján örmény miniszterelnök.

Az orosz elnök beszéde kezdetén gratulált az orosz föderáció fegyveres erőinek a győzelem napja alkalmából, ami apáik és nagyapáik emléke előtt tiszteleg.

Putyin arról beszélt, hogy 

ebben a pillanatban igazi háború folyik szülőföldünk ellen.

Majd arról, hogy Oroszország a szuverenitását védi, egy békés jövő reményében, de a nyugati elitek a gyűlölet és a ruszofóbia magjait hintik szerte a világban.

A Nyugat semmi mást nem akar látni, mint hogy hazánk a porba hull

– mondta az orosz elnök, majd hozzátette: a szülőföldet védők emléke szent, és egy perc néma csendet rendelt el a háborúban elesettek, fiúk, apák és nagyapák emlékére.

„A szent csaták, amik hazánk sorsát eldöntik, mindig a nemzeté lesznek” – fogalmazott Putyin, aki szerint semmi sem fontosabb, mint a katonák harca, mert Oroszország biztonsága azokon múlik, akik a fronton vannak.

„Mindenki imádkozik értetek” – mondta a Vörös téren lévő katonáknak.

Putyin beszéde hátralévő részében az Ukrajna elleni orosz háborúról, illetve épp ellenkezőleg, az Oroszország elleni ukrán háborúról beszélt. Elítélte Ukrajna vezetőit, akiket neonáciknak nevezett, és akikről úgy tartja, a tényektől és a valóságtól eltérően, ők vívnak háborút az orosz szülőföld ellen. Putyin víziója szerint Oroszország maradt hű egyedül a II. világháború győztes eszméihez, miközben a Nyugat elfelejtette, hogy kik győzték le valójában a nácikat, utalt ezzel a Szovjetunióra az orosz elnök, nem említve a II. világháború többi szövetséges államát, köztük az Egyesült Államokat.

Putyin azt mondta, hogy büszke az Ukrajnában zajló „speciális katonai műveletben” részt vevő orosz katonákra. Az orosz államiság és Oroszország jövője rajtuk múlik, és az egész ország egységbe forrt, hogy támogassa a hőseiket.

Nincs erősebb dolog a világon, mint a mi katonáink iránti szeretetünk. Éljen Oroszország, éljenek az orosz fegyveres erők

– zárta alig tízperces beszédét az orosz elnök, majd az orosz himnusz taktusaira megkezdődött minden idők legrövidebb győzelem napi parádéja.


A díszegyenruhás katonai egységek díszlépésben végrehajtott menete után egy T-34-es II. világháborús tank nyitotta a felvonulás második részét, amin a korábbi években az orosz hadsereg fejlettségét, legújabb haditechnikai vívmányait mutatta meg Oroszország a világnak. Idén ez szinte teljesen elmaradt.

A veterán tankot nagyjából egy tucat könnyű páncélozott terepjáró követte. Láttunk még hat-hét háromtengelyes nehéz páncélozott szállító járművet, nagyjából ugyanennyi taktikai harcászati rakétahordozó járművet, és vagy 10-15 ballisztikus rakétát hordozó egységet. A menetet négy (4) RS-24 Yars interkontinentális termonukleáris ballisztikus rakéta zárta, amiket egy tucatnyi páncélozott csapatszállító kísért.

A mindössze 6-7 percig tartó haditechnikai szemlén nem lehetett látni semmiféle harckocsit, se a legújabb Armatákat, se T-92-eseket, se korszerűsített T-72-eseket, semmit, ahogy a hadsereg büszkeségéből, a BMPT Terminátor harcjárműből se vonult fel egyetlen példány sem. Teljesen elmaradt a győzelem napi légiparádé is, pedig a tavalyitól eltérően idén tökéletesek lettek volna az időjárási feltételek. A közvetítésben egyetlen újdonságot az jelentett, hogy vágóképekként olyan akciókamerák képeit mutatták, amelyeket a vezetőfülkékben, illetve a katonai járműveken helyeztek el. 

A katonai parádé végén Puytin elnök a korábbi évektől eltérően nem vonult föl a veteránokkal és hozzátartozóikkal. Váltott pár szót tábornokaival, részt vett az örökmécsesnél lezajló koszorúzáson, majd a néhány meghívott politikai vezetővel együtt távozott a Vörös térről.

A meghökkentően szerény katonai felvonulás hátterében nagy valószínűséggel az Urkrajnában elszenvedett rendkívül súlyos katonai veszteségek állnak. Bahmut bevételéről szó sem esett.

Nyitókép: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

#Külföld#orosz-ukrán háború#moszkva#győzelem napi parádé#vlagyimir putyin#ma

Címlapról ajánljuk