Külföld

35 drónt küldött Kijev ellen Oroszország, kiürítették a zaporizzsjai erőmű környékét

rtl.hurtl.hu

2023. május 8. 10:34

A drónokat sikerült hatástalanítani, de öten megsebesültek a lehulló törmelékek miatt.

Drónokkal támadta az orosz hadsereg Kijevet hétfőn, a megsemmisített eszközök roncsai öt embert megsebesítettek – írta a CNN. A támadást ezúttal is az iráni Shahed-136/131 drónokkal hajtották végre, de mind a 35-öt sikerült kilőni. 

A lehulló törmelékek lakóépületeket és autókat rongáltak meg a főváros Szvjatosinszkij kerületében.

A Reuters szerint 16 rakétacsapás érte Harkiv, Herszon, Mikolajiv és Odessza régió városait, ezenkívül 61 légicsapást és 52 rakétacsapást mértek más lakott területekre. Az orosz hadsereg feltehetően ezekkel a dróncsapásokkal igyekszik valamilyen eredményt felmutatni a május 9-i győzelmi nap előtt. 

Közben az orosz hatóságok 1679 embert, köztük 660 gyereket telepítettek ki az ukrajnai Zaporizzsja megyében található atomerőmű környékéről. 

„Az evakuáltak már a frontvonal közelében élők számára kialakított ideiglenes szállásokon vannak a zaporizzsjai Bergyanszkban” – tudatta a Telegramon Jevgenyij Balickij, a megye megszállt területeinek élére kinevezett orosz kormányzó. Bergyanszkot még a háború első időszakában foglalták el az orosz erők.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója szombaton arra figyelmeztetett, hogy az atomerőmű környékén „potenciálisan veszélyes” a helyzet.

Nyitókép: MTI/AP/Iráni hadsereg honlapja

#Külföld#kijev#dróntámadás#erőmű#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk