Külföld

Eltűnt egy csomó fürdőköpeny és papucs a rezidenciáról, ahol a kormányzásra készült a 45 napig hivatalban lévő Liz Truss

rtl.hurtl.hu

2023. április 30. 17:05

A brit kormány több mint 12 ezer fontot követel Liz Trusstól, miután az egyik vidéki rezidenciájukból eltűnt néhány használati tárgy – írja a DailyMail.

Truss tavaly nyáron a Chevening-birtokot használta, hogy felkészüljön rövid életű kormányzására, a kabinetiroda most ezt az időszakot számlázta ki neki. 

A lap egyik forrása úgy tudja, hogy a hivatalnokok közölték a volt miniszterelnökkel, hogy ki kell fizetnie az otthonban töltött idő alatt eltűnt tárgyakat – valamint az általa és segítői által ott elfogyasztott ételeket és borokat –, mivel a költségek pártpolitikai okokból merültek fel, nem pedig állami ügyek miatt.

Tegnap este azonban Truss szóvivője azt mondta a Mail on Sunday-nek, hogy vitatják az összeget, és egy részletes számlát kérnek, mielőtt beleegyeznek annak kiegyenlítésébe.

Truss amúgy még külügyminiszter volt, amikor augusztusban a 17. századi házban összegyűlt segítőivel (a birtokot hagyományosan a külügyminiszter rendelkezésére bocsátják), de úgy érezte, megelőzte annyira Rishi Sunakot, hogy elkezdje tervezni a győzelmet. Truss végül mindössze 45 napot töltött hivatalban.  Egy forrás szerint a birtokot Truss egy mini Downing Streetnek használta, 

ott találkozott a belső köreivel, és ezek a találkozók esténként gyakran buliba torkolltak. 

A kabinetirodának a ház alkalmazottai elmondták, hogy olyan tárgyak tűntek el ebben az időszakban, mint például fürdőköntösök és papucsok, ezért kérték meg az irodát arra, hogy fedezze a költségeket. Truss állítólag több mint 12 ezer fonttal tartozik az ő és a vendégei fogyasztásáért. 

A Miniszteri Kódex kimondja, hogy ha egy miniszter párt- vagy politikai rendezvényeket tart egy az uralkodó által ajándékba felkínált rezidencián, akkor azt saját vagy pártja költségén kell megtennie.

Decemberben a The Guardian arról számolt be, hogy Cheveningben a partik után egy feltételezett A-kategóriás kábítószer nyomaira bukkantak, de Truss ezt a vádat kategorikusan tagadta.

Nyitókép: MTI / AP

#Külföld#liz truss#brit kormány#miniszterelnök#törölköző#fürdőköpeny#papucs#rezidencia

Címlapról ajánljuk