Külföld

Bocsánatot kért Liz Truss brit miniszterelnök eddigi teljesítménye, illetve annak hiánya miatt

rtl.hurtl.hu

2022. október 18. 7:15

Azt ígéri, hogy a következő választásokon képes lesz vezetni a pártot.

Elnézést kért a hibáiért Liz Truss, és bevallotta, hogy egy hónapos munkája miniszterelnökként „nem volt tökéletes”. A brit politikus a BBC-nek adott interjújában elmondta, kijavította hibáit.

A miniszterelnök azután kért bocsánatot, hogy pénzügyminisztere, Jeremy Hunt kidobta az ablakon majdnem az összes tervét és ígéretét az adócsökkentésre, hogy stabilizálja a font árfolyamát. Truss azt mondta: felelőtlenség lett volna nem meglépni ezt.

Arról is beszélt: még mindig elkötelezett abban, hogy a gazdasági növekedés útjára terelje az országot, de ez hosszabb időbe fog telni, mint remélték. Azt is elmondta, hogy reméli, hogy a következő választásokon is ő vezetheti a konzervatív pártot.

Az árnyékkormány tagja, James Murray úgy reagált, hogy a miniszterelnök bocsánatkérése azután érkezett, hogy „hetekig másokat hibáztatott”, és hogy az nem fogja kijavítani a tettei okozta károkat.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be: hat hét után vesszőfutásba torkollott Liz Truss miniszterelnöksége, pedig éppen a stabilitás ígéretével vette át a brit kormányrudat. Miután megalapozatlan adócsökkentési ígéreteivel bedöntötte a font árfolyamát, pénzügyminisztere kirúgásával próbálta elhárítani magáról a felelősséget. Vezetői tekintélye azonban olyan mélyre zuhant, hogy már saját pártjának többsége is távozását kívánja.

Nyitókép: MTI / AP / Kirsty Wigglesworth

#Külföld#liz truss#miniszterelnök#bocsánat#reform#adó#csökkent

Címlapról ajánljuk