Külföld

Mártírrá avatták az összeesküvés-elméletek hívei Orbán Viktor kedvenc műsorvezetőjét, őrült elméleteik szerint az oltások és a pizza miatt rúgták ki

rtl.hurtl.hu

2023. április 25. 17:26

Érdekes elméletek.

A Fox News hirtelen, szinte egyik pillanatról a másikra vette le a Donald Trumppal és Orbán Viktorral is jó viszonyt ápoló Tucker Carlson műsorát, amelyben a jobboldali tévés rendszeresen jelenített meg összeesküvés-elméleteket, illetve uszított az LMBTQ-közösség ellen. A QAnon nevű radikális, konteókban utazó csoport tagjai rögtön elkezdtek teóriákat gyártani Carlson távozásának okairól.

Egy elméletgyártó szerint azért kényszerülhetett távozásra Carlson, mert egy műsorában egy pizzafutárral beszélgetett, és pizzázott, ennek pedig valahogy köze lehet a Pizzagate-botrányhoz. (A 2016-ban elterjedt elmélet szerint a demokrata párt egy washingtoni pizzériából üzemeltetett egy sátánista, pedofil bűnbandát, ahol gyerekeket áldoznak fel.)

A Vice szerint egy másik elmélet azt taglalja, hogy a neves vakcinaellenes aktivista, Robert Kennedy Jr. szerepeltetése miatt kényszerítette távozásra Carlsont a „big pharma”, vagyis a nagy gyógyszeripari cégek. Egy másik elmélet arról szól, hogy a Trump-támogató Ray Epps miatt kell távoznia, akit korábban minden alap nélkül azzal vádolt meg, hogy a kormány ügynöke.

Az egyik legtöbb QAnon-tag által osztott teória egész egyszerűen az, hogy „Tuckert azért rúgták ki alig pár év után, mert túl sok igazságot beszélt”. Ezt Jack Posobiec szélsőjobbos troll szedte így szavakba. Carlson az évek során többször is kiállt a QAnon tagjai mellett, akiket egy ponton „szelíd hazafiaknak” hívott.

A mozgalomhoz köthető például a Nancy Pelosi házelnök házába való betörés, egy tervezett michigani családirtás, és számos járványtagadó, valamint a 2020-as választás eredményeit megkérdőjelező elmélet.

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

#Külföld#Tucker Carlson#fox#qanon#konteó

Címlapról ajánljuk