Külföld

Kirill pátriárka: Oroszország szembeszáll a haladás és a tudomány imádatával

rtl.hurtl.hu

2023. április 16. 14:52

Az orosz ortodox egyházfő a „globális új pogányság” ellen szólalt fel.

Oroszország és az orosz ortodox egyház szembeszáll „a globális új pogánysággal”, mondta Kirill orosz pátriárka a vasárnapra virradó éjjel a moszkvai a Megváltó Krisztus székesegyházban bemutatott húsvéti liturgiát követő beszédében, írja az MTI.

Arról beszélt: „Ma globális léptékben alakul ki egy új pogányság, amely emberi származékok imádatán alapul: a haladás, a tudomány, a technológia imádatán. Nem az egyik, a másik és a harmadik dolog tiszteletéről beszélek, hanem az istenítésükről (...) Mi legyen az Orosz Ortodox Egyház válasza, és Oroszország válasza? Az, amit már most is adunk: nem értünk egyet az emberi civilizációnak ezzel az irányával!”

Hozzátette, hogy Oroszországnak minden joga megvan az egyet nem értéshez, mert, mint mondta, „abban az országban éltünk, amely a történelemben elsőként deklarálta, hogy az ateizmus az ideológiája... és tudjuk, mi lett a vége”. Ezzel valószínűleg a kommunista időkre utalt, amikor ő maga KGB-ügynökként tevékenykedett Svájcban.

Putyin elnök az orosz lakossághoz intézett húsvéti üzenetében méltatta az orosz ortodox egyháznak és más keresztény felekezeteknek „a történelmi és kulturális örökség megőrzése, a kulcsfontosságú társadalmi problémák megoldása, a család intézményének megerősítése, a fiatalok nevelése, a vallások és nemzetek közötti kapcsolatok harmonizálása érdekében tett erőfeszítéseit”.

Putyin szerint

Az egyház mindig is együtt élt a néppel, osztozott vele örömben-nehézségben. És ma, a súlyos kihívások körülményei között aktívan részt vesz az irgalmasság és a szeretet ügyeiben, segít az embereknek abban, hogy szilárd lelki alapokra találjanak
 

Nyitókép: Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája. – Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

#Külföld#kirill pátriárka#moszkva#húsvét#Haladás#tudomány

Címlapról ajánljuk