Külföld

Rasszizmussal vádolják a Diort Kínában

rtl.hurtl.hu

2023. április 14. 14:10

A kínai közösségi médiában többen felháborodtak a francia divatcég legújabb hirdetésén, amelyen sokak szerint a nyugati sztereotípiáknak megfelelően mutatnak egy ázsiai modellt. 

Rasszizmussal vádolják a Dior luxusmárkát Kínában, mert a francia divatház legújabb sminkkollekcióját egy széthúzott szemhéjú, ázsiai modellel ábrázolta – írja a BBC.

A Dior hat napja posztolt ki Instagramra egy képet, hogy a legújabb sminkjeit népszerűsítse, de a fotó hamar felháborodást keltett a kínai közösségi médiában. Vélhetően a megosztó fogadtatása és a visszajelzések törölték sietve a bejegyzést, de addigra már sokan készítettek képernyőfotót, amelyek hamar körbejártak a kínai Weibo közösségi oldalán.

Számos dühös hozzászólás érkezett, többen rasszistának bélyegezték a hirdetést. 

De voltak olyan felhasználók is, akik a márka bojkottjára szólították fel a cégnek dolgozó hírességeket és modelleket. Persze nemcsak negatív kommentek érkeztek, hiszen akadnak olyanok is, akik szerint indokolatlanul sokan háborodtak fel, és túlzásokba hajlanak a vádak. A vállalat sem a vádakra, sem a sajtó megkereséseire nem reagált azonnal. 


A brit húrügynökség hozzáteszi, nem ez az első alkalom, hogy a Dior bajba kerül Kínában. 2021-ben történt egy hasonló eset, amikor egy kínai divatfotós képen a nyugati sztereotípiáknak megfelelően szerepeltek az ázsiai modellek. A fotós végül bocsánatot kért, majd a francia divatház is elhatárolódott az incidenstől. 

Nyitókép: Vlad Karkov / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

 

#Külföld#Dior#francia#luxusmárka#smink#kollekció#kína#rasszizmus#sztereotipia

Címlapról ajánljuk