Külföld

Putyin menesztette azt a tábornokát, aki őrült és halálos támadásokba hajszolta a csapatait

rtl.hurtl.hu

2023. április 6. 18:35

Nem maradt következmény nélkül a 130 harckocsi és lövészpáncélos elvesztése.

Vlagyimir Putyin kirúgta Rusztam Muradov vezérezredest, miután az ukrajnai Vuledárnál óriási veszteségeket szenvedtek az általa vezetett alakulatok – írja az Independent a brit védelmi tárca jelentésére hivatkozva.

A Muradov vezette csapatok az elmúlt hónapokban kivételesen súlyos veszteségeket szenvedtek, mivel rosszul átgondolt támadásai többször is kudarcot vallottak Vuledár városának elfoglalásában – közölte a minisztérium.


A tábornok Moszkva egyik legtapasztaltabb katonai parancsnoka, részt vett Oroszország szíriai és csecsenföldi hadműveleteiben.

Muradov baklövéséről az rtl.hu is beszámolt. Februárban három hét alatt 130 harckocsit, illetve páncélozott harcjárművet vesztett el, mivel erőltette a támadást Vuledárnál. Az ukránok az elit 155. tengerészgyalogos dandárnak okozták ezeket a súlyos veszteségeket.


Ugyanakkor az, hogy rendkívül rossz körülmények között is erőltetik a támadásokat az orosz tábornokok az a politikai vezetésnek „köszönhető”, mivel nem mernek ellentmondani. Erről március elején beszélt az rtl.hu-nak Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Kremlben 2023. március 20-án. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat pool/Szergej Karpuhin.

#Külföld#Rusztam Muradov#oroszország#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#ukrajna

Címlapról ajánljuk