Külföld

Kiviharzott a brit és az amerikai diplomata az ENSZ üléséről, amikor megjelent az orosz gyerekjogi biztos, aki ezrével deportálhatott ukrán gyerekeket

rtl.hurtl.hu

2023. április 6. 14:25

Maria Lvova-Belova ellen nemzetközi körözést adtak ki, ukrán gyerekek Oroszországba szállítása miatt. 

Kivonultak az ENSZ Biztonsági Tanácsának üléséről az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Albánia és Málta diplomatái, miután videón bejelentkezett Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos, aki ellen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt adott ki elfogatóparancsot a Nemzetközi Törvényszék. 

Lvova-Belovát azzal gyanúsítják, hogy illegálisan deportált gyerekeket Ukrajnából Oroszországba az ukrán háború kezdete óta.

 

Az ENSZ vizsgálóbizottsága szerint háborús bűnt követett el Oroszország, amikor ukrán gyerekeket deportált az ellenőrzése alatt álló területekre. A nemzetközi szervezet több száz esetre talált bizonyítékot, de az ukrán kormány adatai szerint 16 221 gyereket hurcoltak erőszakkal Oroszországba.

Tavaly májusban az orosz külügy egy Lvova-Belovával készült interjú formájában jelentette be, hogy valóban rengeteg kelet-ukrajnai gyerek landolt Oroszországban. Az interjúban egészen bizarr módon 

Vlagyimir Putyin kérdezte Maria Lvova-Belovát, aki azt állította, hogy „nem találják a szüleiket”, és ezért fel kell venniük az orosz állampolgárságot, hogy „hozzáférjenek az orosz szolgáltatásokhoz”.

Nyitókép: YouTube/Guardian

 

#Külföld#ensz#orosz gyermekjogi biztos

Címlapról ajánljuk