Külföld

Börtönt kapott a bosznia-hercegovinai miniszterelnök, mert túlárazva vett kínai lélegeztetőgépeket

rtl.hurtl.hu

2023. április 5. 15:12

Az is kiderült, hogy a gépek alkalmatlanok a koronavírussal fertőzöttek ellátására.

Gyanúsan magas összegért vásároltak kínai lélegeztetőgépeket, ezért első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Fadil Novalicot, a többségében bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció miniszterelnökét Bosznia-Hercegovinában – számolt be az MTI.

A vád szerint egy gyümölcsfeldolgozó vállalatot bíztak meg a lélegeztetőgépek beszerzésével, a szerződést a polgári védelmi igazgatóság vezetője írta alá. A vállalat 1,89 milliárd forintnyi összeget kapott az államtól a száz lélegeztetőgép beszerzésére, és további 565 millió forintnyit védőfelszerelés vásárlására.

Az ügyben már 2020-ban nyomozás indult, amikor kiszivárgott a sajtóban, hogy a lélegeztetőgépeket nem orvosi műszerek beszerzésével foglalkozó vállalaton keresztül hozták be Kínából. Az ügyészség ezt követően megállapította, hogy a gépek a koronavírussal fertőzöttek legalapvetőbb ellátására sem alkalmasak.

Fadil Novalicot hivatali visszaélés vádjában találták bűnösnek. Fikret Hodzicnak, a gyümölcsfeldolgozó vállalat vezetőjének öt évet, Fahrudin Solaknak, a polgári védelem vezetőjének pedig hat év börtönbüntetést kell letöltenie csalás és pénzmosás miatt.

A magyar kormány a koronavírus-járvány elején 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépek vásárlására. Ezek közül több még 2020-ban meghibásodott, több ezret pedig be sem üzemeltek. Az ezzel kapcsolatos jegyzőkönyveket a külügyminisztérium nem adta ki – számolt be januárban a Híradó.


Nyitókép (archív): Kasm leri/Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#lélegeztetőgép#csalás#hivatali visszaélés#pénzmosás#Bosznia-Hercegovina#kína

Címlapról ajánljuk