Külföld

Kémkedés gyanújával letartóztatták a Wall Street Journal riporterét Oroszországban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 30. 11:14

Evan Gershkovich egyebek mellett a Wagner-magánhadseregről akart riportot írni.

 

A legfőbb orosz biztonsági ügynökség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a Wall Street Journal egyik riportere titkos információkhoz akart hozzájutni Oroszországban, ezért őrizetbe vették őt, jelentette az Associated Press.

Az orosz belbiztonsági és kémelhárító ügynökség (amely a szovjet KGB utódszervezete), csütörtökön azt közölte, hogy Evan Gershkovich-ot az Urál-hegységben lévő Jekatyerinburgban vették őrizetbe.

A hidegháború óta Evan Gershkovich az első amerikai riporter, akit kémkedés vádjával letartóztattak Oroszországban. 

Az orosz biztonsági szolgálat azt állította, hogy Evan Gershkovich az Egyesült Államok utasítására információkat gyűjtött egy orosz hadiipari vállalat államtitkot képező tevékenységéről.

A Meduza orosz lap szerint Gershkovich hetek óta Jekatyerinburgban volt, a Prigozsin-féle Wagner magánhadseregről, a zsoldosok toborzásáról, a helybéli lakosság háborúhoz való viszonyáról akart riportot írni. Gershkovich állítólag járt Nyizsnyij Tagilben is, ahol az Uralvagonzavod, a legnagyobb orosz harckocsigyár működik.

Szemtanúk szerint Gershkovich-ot egy helyi étteremből vitték el az FSZB emberei, akik pulóverét a fejére húzták és egy kisbuszba tuszkolták.

Az FSZB nem közölte, mikor történt a letartóztatás. Gershkovich akár 20 év börtönt is kaphat, ha elítélik kémkedésért.

Gershkovich a Wall Street Journal moszkvai irodájának tudósítójaként Oroszországgal és Ukrajnával foglalkozik. Az FSZB szerint Evan Gershkovich az orosz külügyminisztériumtól kapott újságírói akkreditációt.

A hét elején közzétett utolsó moszkvai cikke a nyugati szankciókkal sújtott orosz gazdaság lassulásáról szólt.

Nyitókép: WSJ

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#Jekatyerinburg#letartóztatás#újságíró#wall street journal#wagner-csoport#kémkedés#fszb

Címlapról ajánljuk