Külföld

Egy utcai árust akart Londonba vinni egy nigériai politikus, hogy a veséjét átültessék lányába

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 17:08

Úgy gondolta, jobb egy ismeretlen ember veséjét megvenni, mint a családtagok életét kockáztatni.

Egy nigériai politikust azért állítottak bíróság elé Londonban, mert az afrikai országból az Egyesült Királyságba akart vinni egy utcai árust, hogy a veséjét átültessék vesebeteg lányába. A 60 éves Ike Ekweremadu mellett 56 éves felesége, Beatrice, 25 éves lánya, Sonia és egy orvos, Obinna Obeta is a vádlottak padján kötött ki – derül ki a Sky News beszámolójából.

Az ügyészek szerint a politikus hétezer fontot és „jobb életet” ígért egy 21 éves lagosi férfinak, ha Sonia unokatestvérének adja ki magát és elutazik az Egyesült Királyságba. Ott egy londoni kórházban kivették volna a veséjét és átültették volna Soniába, akinek előrehaladott vesebetegsége van.

A férfi nem volt tisztában azzal, hogy ki fogják venni a veséjét, amíg sor nem került az első kórházi vizsgálatra, ahol egyébként alkalmatlannak nyilvánították. Mint a bíróságon elhangzott, az utcai árus láthatóan megkönnyebbült, amikor kiderült, hogy nem kerül sor a transzplantációra.

A bíróságon megkérdezték Ekweremadut, hogy miért nem a családtagok között kerestek lehetséges vesedonort. Mint kiderült, a politikus úgy ítélte meg, hogy sokkal jobb egy ismeretlen ember veséjét megvenni, mint a családtagok egészségét kockáztatni.

Miután Ekweremaduék nem jártak sikerrel, Törökországban próbálták elvégeztetni a beavatkozást, a vád szerint azért, hogy ott keressenek újabb donort pénzért. A politikus ezt tagadta, azt mondta, azért akarták Törökországban megműttetni Soniát, mert ott olcsóbb. Az ügyész ugyanakkor rámutatott, hogy Ekweremadunak több tucat ingatlanja van Nigériában és Dubajban, és a gyerekeit magániskolákba járatja.

A politikus felesége azt állította, hogy az egészről semmit nem tudott, az ügyész viszont azt sem találta hihetőnek, hogy Beatrice Ekweremadunak fontosabb elfoglaltságai lettek volna lánya életveszélyes állapotánál.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#nigéria#egyesült királyság#szervkereskedelem#vese#veseátültetés

Címlapról ajánljuk