Külföld

A Kreml nem kommentálja a kínai katonai segélyről szóló híreket

rtl.hurtl.hu

2023. február 27. 12:29

A CNN információi szerint lőszerekkel és drónokkal támogatná Peking az Ukrajnában harcoló orosz csapatokat. 

A kínai kormány drónokat és lőszereket adna el Oroszországnak, az Ukrajna ellen indított háborújához – jelentette az előző hét végén amerikai hírszerzési információkra hivatkozva a CNN. Amikor erről kérdezték Valgyimir Putyin orosz elnök szóvivőjét, Dmitrij Peszkov nem volt hajlandó érdemi választ adni.

Szerintem nincs szükség rá, hogy reagáljak. Ezt az információit már cáfolta a kínai fél.

A szokásos hétfői sajtótájékoztatóján Peszkovot arról is megkérdezte a CNN, hogy Moszkva kért-e katonai eszközöket és segélyt Pekingtől, a Kreml szóvivője közölte:

Ezt az információt teljesen egészében cáfolta a kínai fél.

Ennél többet nem mondott a kérdésről – jelentette a CNN.

A CNN értesülései szerint a kínai vezetésen belül már hónapok óta zajlik a vita arról, hogy küldjenek-e fegyvereket Oroszországnak, és az utóbbi hetekben egyre inkább hajlanak az eladás felé. Az amerikai hírtelevízió közlése szerint Peking még nem döntött véglegesen, és a két fél között még zajlanak a tárgyalások az árról és a mennyiségről.

A kínai külügyi szóvivő pénteken közölte, hogy Peking hozzáállása a katonai exporthoz „mindig is megfontolt és felelősségteljes volt”, és konfliktusterületekre nem adnak el fegyvereket – írta a CNN.

Nyitókép: 2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#kína#fegyverek

Címlapról ajánljuk