Külföld

A lengyel miniszterelnök Leopard harckocsikat vitt Kijevbe a háború évfordulójára

rtl.hurtl.hu

2023. február 24. 13:55

A lengyel elnök mosolyogva beszélt arról, hogy a kormányfő tankokat vitt Ukrajnába.

A lengyel Leopardok már Ukrajnában vannak – közölte Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter pénteken az Andrzej Duda elnök által összehívott, az ellenzéki frakcióelnökök részvételével is megtartott nemzetbiztonsági tanács ülésén.

A Joe Biden amerikai elnök e heti lengyelországi látogatását összefoglaló, az ukrajnai orosz támadás kezdetének első évfordulója alkalmából összehívott ülésen Andrzej Duda közölte: nincs a résztvevők között Mateusz Morawiecki kormányfő, mert Kijevben tartózkodik.

„Mosolyogva mondom, hogy Leopardjainkat vitte oda az általunk kezdeményezett tankkoalíció segítségének első részeként” – fogalmazott az államfő.

Mariusz Blaszczak felszólalásában elmondta, a lengyel-német megállapodás nyomán, a szélesebb nemzetközi koalíció keretében, a lengyel fél a Leopard 2 A4 típusú harckocsikat, a német fél pedig a legkorszerűbb Leopard 2 A6 típusúakat szállítja Kijevnek.

Leopard harckocsik a nyugat-lengyelországi Swietoszow gyakorlóterén 2023. február 13-án. Fotó: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski.

#Külföld#ukrajna#lengyelország#kijev#leopard 2#harckocsi#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk