Külföld

Egy börtönben ülő nő meg nem született gyerekének szabadságáért perelnek Floridában

rtl.hurtl.hu

2023. február 23. 20:40

Az abortuszt arra hivatkozva tiltották meg az államban, hogy a magzat is személy, akinek alkotmányos jogai vannak.

Többször írtunk már az abortusszal kapcsolatos szabályozás szigorításáról az Egyesült Államokban, és ennek következményeiről. Ezúttal azonban egy gyilkosság miatt fogva tartott nő születendő gyermeke nevében nyújtottak be jogi kérelmet a floridai Miami-Dade megyében, mégpedig arra hivatkozva, hogy ha a törvények a meg nem született gyermeket is személynek tekintik, akinek alkotmányos jogai vannak, akkor nem foszthatják meg a szabadságától törvényes eljárás nélkül.

Az NBC Miami által megkérdezett jogi szakértő, Alyssa Hyman azt mondta: Florida a legtöbb államhoz hasonlóan, a meg nem született gyermekek jogaival kapcsolatban az élethez való jogot emelte ki, de más alkotmányos és törvény adta jogok is felmerülnek.

Ebben a konkrét beadványban felróják, hogy a fogva tartott nő nem kapott megfelelő terhesgondozást. A születendő gyermek apja, Michael O’Brian azt mondta, aggódik, hogy emiatt a baba koraszülöttként, vagy alacsony súllyal jön világra. A jogi beadvány kiemeli, hogy a születendő gyermeket nem vádolták bűncselekménnyel, és megsértik a tisztességes eljáráshoz való jogát.

Az anya, a 24 éves Natalia Harrell egyébként azért ül börtönben, mert tavaly júliusban agyonlőtt egy másik nőt, akivel egy Uberben utazott. Azzal védekezik, hogy az áldozata rátámadt, ő pedig féltette a saját és születendő gyermeke életét.

Nyitókép: Miami-Dade megyei büntetésvégrehajtás

#Külföld#florida#börtön#szabadságjogok#abortusz#alkotmány#magzat

Címlapról ajánljuk