Külföld

Egy jelentés szerint több ezer ukrán gyereket tartottak fogva különböző orosz táborokban az elmúlt egy évben

rtl.hurtl.hu

2023. február 14. 20:51

A cél a politikai átnevelés.

Az orosz kormány kiterjedt, több tucat táborból álló hálózatot működtet, ahol ukrán gyerekek ezreit tartotta fogva az Ukrajna elleni háború tavalyi kezdete óta – derül ki egy kedden közzétett új jelentésből, amelyet a CNN közölt.

A csatorna honlapja szerint a jelentés nyugtalanító részleteket tartalmaz arról, hogy Moszkva milyen mértékben igyekszik áttelepíteni, átnevelni, katonailag kiképezni vagy erőszakkal örökbe fogadni ukrán gyerekeket: olyan cselekedetekről van szó, amelyek háborús bűnöknek minősülnek, és bizonyítékot szolgáltathatnak arra, hogy Oroszország tettei népirtásnak minősülnek – áll a jelentésben.

A jelentést az amerikai külügyminisztérium által támogatott Yale Humanitarian Research Lab készítette. Ennek egy szekcióját, a Conflict Observatoryt tavaly hozták létre, hogy bizonyítékokat gyűjtsön az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűncselekményekről.

Oroszország kormányának minden szintje érintett

– mondta kedden a Yale Humanitarian Research Lab munkatársa, Nathaniel Raymond újságíróknak.

A CNN Oroszország washingtoni nagykövetségétől kért állásfoglalást.

A jelentés szerint több mint 6000 gyermek – néhány hónapos kortól egészen 17 éves korig – volt valamikor orosz őrizetben az elmúlt egy évben, és mivel a teljes számuk nem ismert, valószínűleg jóval többen voltak. 

A kutatók 43 olyan tábort azonosítottak, amelyek részei a hálózatnak, és amelyek „Oroszország egyik végétől a másikig húzódnak”, beleértve az oroszok által megszállt Krímet, a „Csendes-óceán keleti partvidékét – amely közelebb van Alaszkához, mint Moszkvához” – és Szibériát.

„Úgy tűnik, hogy a táborok elsődleges célja a politikai átnevelés” – mondta, megjegyezve, hogy a jelentésben azonosított létesítmények közül legalább 32-ben „úgy tűnik, hogy szisztematikus átnevelési erőfeszítéseket tesznek, és az Ukrajnából származó gyermekeket Oroszország-központú tudományos, kulturális, hazafias és két esetben kifejezetten katonai oktatásnak vetették alá”.

Nyitókép: MTI / AP / Kreml / Szputnyik / Pool / Gavriil Grigorov

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#tábor#gyerekek#fogoly

Címlapról ajánljuk