Külföld

Ukrajna reformokkal készül az EU-csatlakozásra

rtl.hurtl.hu

2023. február 1. 9:06

Kijev pénteken ül le tárgyalni az Európai Unió képviselőivel, és az ukrán elnök közlése szerint nagyon készülnek rá. 

Ukrajna „új reformokat készít elő”, készülve az Európai Unió képviselőivel tervezett találkozóra – jelentette be kedd esti beszédében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök nem részletezte, hogy pontosan milyen reformokról van szó, csak annyit közölte, hogy azok „sokféle módon változtatják meg társadalmi, jogi és politikai helyzetet”.

A reformokat abban a reményben tervezik, hogy minél gyorsabban tudjanak csatlakozni az Európai Unióhoz – írta a Reuters. Ukrajna – Moldovával együtt  - tavaly nyáron kapta meg a tagjelölt státuszt.

Pénteken Kijevben tart megbeszélést Zelenszkijjel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke valamint Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője. A találkozón az EU várhatóan el fogja ismerni, hogy Kijev milyen haladást ért el az elmúlt hónapokban a csatlakozási előkészületekben, de az ukrán kormány által várta gyors, akár két éven belüli csatlakozásról egyelőre nincsen megegyezés az unióban – írta az Euractive.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Európai Tanács (ET) elnökével, Charles Michellel tartott sajtóértekezleten Kijevben 2023. január 19-én. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

 

#Külföld#ukrajna#európai unió#csatlakozás#reformok#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk