Külföld

Moszkva: Égni fognak az Ukrajnába küldött brit harckocsik

rtl.hurtl.hu

2023. január 16. 14:10

A britek harckocsikat és lövegeket fognak szállítani Ukrajnának.

„Eszközként használják Ukrajnát oroszellenes céljaik eléréséhez. Ezek a tankok égnek és égni fognak, mint a többi” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn a Reuters szerint, amikor arról kérdezték, mit szól az Egyesült Királyság bejelentéséhez, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnának.

Szombat este jelentette be a londoni miniszterelnöki hivatal, hogy néhány héten belül harckocsikat és önjáró lövegeket szállítanak az ukrán fegyveres erőknek.

A vasárnap közzétett részletes ismertetés szerint Ukrajna 14 Challenger 2 harckocsit kap, és a fegyverszállítási csomagban szerepel „hozzávetőleg harminc” AS90 típusú önjáró löveg is.

A Downing Street vasárnapi beszámolója szerint Nagy-Britannia már a következő napokban elkezdi ukrán katonák kiképzését a Challenger 2 harckocsik és az önjáró lövegek üzemeltetésére.

Nagy támadásra készülhet Moszkva

Rengeteg fegyvert ajánlottak a nyugati országok az elmúlt hetekben Kijevnek: hírhedt amerikai lövészpáncélosok, modern német és brit harckocsik, tarackok és rengeteg lőszer kerülhet Ukrajnába. Oroszország a tavaly februárinál is nagyobb támadásra készülhet Ukrajna ellen. Részletek itt.

Nyitókép: Kiégett páncélozott harci jármű roncsa Makarivban. Fotó: MTI/EPA.

#Külföld#harckocsi#tank#challenger 2#egyesült királyság#ukrajna

Címlapról ajánljuk