Külföld

A plébánia nyomtatójában felejtett pedofil képekkel bukott le egy pap

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 16:32

A képeken szereplő egyik áldozat is megszólalt.

Öt év börtönre ítéltek Missouri államban egy nyugalmazott papot, akinek számítógépén több ezer olyan felvételt találtak, amelyeken gyerekek szexuális bántalmazása volt látható – írta a Daily Star.

James T. Beighlie 2021 májusában bukott le, amikor a plébánián, ahol segédlelkészként szolgált, 12 évesnél is fiatalabbnak látszó gyerekeket ábrázoló szado-mazo képeket nyomtatott ki, amelyek egy részén ő maga is szerepelt. A képeket a nyomtatóban felejtette, a plébánia dolgozói pedig megtalálták.

Mint kiderült, „Beighlie atya” PowerPoint-prezentációkban gyűjtögette a felvételeket. A megdöbbentő felfedezést követően az egyház képviselői megkérték a papot, hogy adja át a gyülekezet pénzén vett elektronikus eszközeit, négy asztali számítógépet, egy laptopot, négy külső merevlemezt és egy okostelefont. Az egyház az eszközök átvizsgálásával megbízott egy céget, ami rátalált a pap gyűjteményére, ezután pedig az FBI-hoz fordultak.

A pap bűnösnek vallotta magát gyermekpornográfia birtoklásában. Kedden öt év börtönbüntetés kiszabása mellett arra kötelezték, hogy fizessen 4750 dollárt a felvételeken szereplő egyik áldozatnak, valamint 22 ezer dollárt, amit bűncselekmények gyermekáldozatai között osztanak szét.

Az eljárásban megszólalt az egyik áldozat is, aki közölte:

Lehangol és elborzaszt a tudat, hogy emberek nézegetik a bántalmazásomról készült képeket és videókat, és élvezetüket lelik bennük.

Patrick McDevitt tartományfőnök elszomorítónak nevezte az esetet, ugyanakkor kegyelmet kért a segédlelkésznek és azt is felajánlotta, hogy az egyház pénzén elszállásolják. Szerinte amit Beighlie tett, az helytelen és bűnös, az elmúlt időben azonban Perryville-ben, ahol elhelyezték, aktív résztvevője a közösségi életnek, és meggyőződése, hogy ha hamarabb oda került volna, nem lenne ilyen helyzetben.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Külföld#pedofília#pap#amerikai egyesült államok#szexuális bántalmazás#gyerekbántalmazás

Címlapról ajánljuk