Külföld

Különleges bizottság fogja vizsgálni a Biden elnöknél talált minősített dokumentumokat

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 19:54

Egy független ügyvéd vezeti majd a vizsgálatot.

Robert Hur lett a Joe Biden elnöknél talált hivatalos dokumentumokat vizsgáló különleges bizottság vezetője, jelentette be Merrick Garland főügyész. Hur korábban terrorizmussal és céges visszaélésekkel kapcsolatos ügyekben nyomozott.

Közben az USA igazságügyi minisztériuma tanúkkal beszélget a dokumentumokról, akik információval szolgálhatnak azzal, hogyan voltak azok kezelve, írja a BBC. A minisztérium azután jelentette be, hogy foglalkozik az üggyel, hogy az első dokumentumcsomagot megtalálták Biden privát irodájában Washington DC-ben.

Később Delaware államban, Biden otthonában még több dokumentumra leltek. Biden azzal védekezett, hogy a titkosított adatok „nem az utcán voltak”, és hogy azonnal átadta őket a hatóságoknak. Kevin McCarthy, a kongresszus republikánus vezetője kétszínűséggel vádolta Bident, és nyomozást követelt ellene.

Korábban mi is beszámoltunk róla: alelnökségének idejéből származó minősített iratokat találtak Joe Biden irodájában, amit 2017-től elnöki kampányának kezdetéig használt egy washingtoni elemzőintézetnél, a Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement-nél.

Az amerikai főügyész felkérte a chicagói ügyészt, hogy vizsgálja meg a nemzeti levéltárnak átadott dokumentumokat, amelyeket novemberben, néhány nappal a félidős választások előtt találtak meg Biden személyes ügyvédei. Az iratok megtalálásáról a Fehér Ház jogtanácsosa értesítette a levéltárat, amely korábban nem kereste a dokumentumokat.

Az ügy azért kényes, mert az Igazságügyi Minisztérium eközben amiatt vizsgálódik, hogy Donald Trump floridai birtokán a hatóságok szintén számos minősített dokumentumot találtak, melyeket a Fehér Házból való távozása után magánál tartott. Trump saját közösségi portálján fel is tette a kérdést, hogy az FBI mikor fog házkutatásokat tartani Biden ingatlanjain, vagy akár a Fehér Házban.

Nyitókép: Chip Somodevilla / Getty Images

#Külföld#joe biden#nyomozás#dokumentum#donald trump#titkos#ügyész

Címlapról ajánljuk